閱讀下列短文。從每題所給的A、B、C、D四個選項中選出最佳選項。
A
Since the beginning of history, people have played games. Children in one country may play games that are quite different from those played anywhere else in the world. Here are some interesting games that you and your friends can try.
The Mouse Game (The Philippines)
In this game, a piece of string is tied to the player’s hand. One part of the string represents (代表) the “cat” while the other part is the “mouse”. The aim of the game is for the cat to catch the mouse and for the mouse to escape just in time. It teaches you to focus and move your fingers fast.
Pinata (Mexico)
A pinata is a colorful box made from papers and filled with sweets and toys. Children are blindfolded and take turns at trying to hit the pinata, which usually hangs (懸掛) on a tree or pole. When someone breaks open the pinata, the children run to get the sweets and toys, which they can take away as gifts. This game improves your sense of direction.
Help (China)
Chasing games are popular all around the world. In China, one player is chosen to be the chaser and runs after the other players until someone is caught. No equipment is needed to play this game, but it helps to run fast and have a loud voice for shouting.
Doorkeeper (Afghanistan)
In the villages of Afghanistan, there is no limit to the number of players who can take part in the game. A small rubber ball is all you need to play the game. It helps to have quick reactions and focus your eyes on the ball because you need to prevent the ball getting into the net.
1. Which game offers players presents in the end?
A. The Mouse Game. B. Pinata. C. Help. D. Doorkeeper.
2. What is special about the game Help?
A. It needs no equipment. B. It limits player numbers.
C. It trains quick reaction. D. It needs close attention.
3. What is the purpose of the text?
A. To explain the game rules. B. To introduce some fun games.
C. To tell the origin (起源) of games. D. To show the advantages of games.
【答案】1. B2. A3. B
【解析】
【導(dǎo)語】這是一篇應(yīng)用文。文章主要介紹了幾個有趣的游戲。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)Pinata (Mexico)部分的“When someone breaks open the pinata, the children run to get the sweets and toys, which they can take away as gifts.(當(dāng)有人打開皮納塔時,孩子們跑去拿糖果和玩具,他們可以拿走作為禮物。)”可知,Pinata這個游戲最終會給玩家提供物質(zhì)獎勵。故選B。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)Help (China)部分的“No equipment is needed to play this game(玩這個游戲不需要裝備)”可知,這個游戲的特殊之處在于它不需要裝備。故選A。
【3題詳解】
推理判斷題。根據(jù)文章第一段“Here are some interesting games that you and your friends can try.(這里有一些有趣的游戲,你和你的朋友可以試試。)”可知,這篇文章的目的是推薦幾個有趣的游戲。故選B。