Ⅰ.閱讀理解
A
(2023·河北張家口段考)
I’m rather good at using maps.But I forgot the maps and here we were,late afternoon,last day of vacation,my daughter,my cousin and I,driving along a two-lane highway in Oregon.No other car in sight,and the sun had just gone down.Where was that sweet little village?
It was supposed to be right along this river.We drove on,farther into the unknown,river always on the left as our guide.We kept passing farms and fields and now a few lights were coming out.In my head,I was doing a lot of self-criticism:Why didn’t we start earlier,bring the map and drive on and on?My cousin and I were both impatient and stressed.My daughter,at least,was happy in the back seat,text-messaging a friend.I pulled up on the shoulder of the road to think.
Just then—WOW!Amazing!A new scene had appeared.Where did it come from?
Right there,out of nowhere:a magical misty landscape.Fields stretched in silent purples,with rows of tall trees,darkening in the dusk.I turned the car engine off.All was silent in the hot summer air.Beside us,a plum-colored river hardly moved between a border of trees,its dark lazy water reflecting the last light of day.
How breathtaking!Where had it been?If I had seen even a bit of this beauty while driving along,I could have stopped and taken a look.I had missed it all.
We miss a lot,almost everything,in fact,in our world.Our task-focused filters(過(guò)濾器) take care of that,selecting only what we need.We need to get to work.Have some lunch.We see what we need to see,often for the purpose of survival.Gregory Bateson,speaking of beauty,said aesthetic judgment is selection of a fact.In our daily lives,who or what is doing the selecting?Can we make a change?Can we see further?
|
語(yǔ)篇解讀 本文是一篇記敘文。作者由于沒(méi)有做好充分準(zhǔn)備而迷路,卻遇到了令人驚奇的美麗風(fēng)景。作者由此感悟,我們?cè)谏钪袘?yīng)當(dāng)放慢腳步來(lái)欣賞生活中的美。
|
1.Which of the following might be the destination of the author’s driving?
A.Her own home.
B.A vacation spot.
C.A tourist centre.
D.Her cousin’s farm.
答案 A
解析 推理判斷題。根據(jù)第一段第二句中的“last day of vacation”可知,這是作者一行人假期的最后一天,由此可推知,此時(shí)她們?cè)诜党,所以作者的目的地?yīng)是她自己的家。故選A。
2.What made the author keep blaming herself in the beginning?
A.That the vacation was below her expectations.
B.That she wasn’t as good at using maps as before.
C.That her cousin and daughter couldn’t get along.
D.That lack of full preparations got her to lose her way.
答案 D
解析 推理判斷題。根據(jù)第二段中的“We drove on,farther into the unknown”和“In my head,I was doing a lot of self-criticism:Why didn’t we start earlier,bring the map and drive on and on?”可推知,令作者自責(zé)的是沒(méi)有為旅行做好充分的準(zhǔn)備,導(dǎo)致她迷了路。故選D。
3.The author felt really amazed because .
A.her carelessness brought an unexpected pleasure
B.she discovered a tourist spot unknown to the public
C.she unintentionally reached what she had planned to
D.the right route to her destination came out of nowhere
答案 A
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二、三、四段可知,作者由于沒(méi)有做好充分準(zhǔn)備導(dǎo)致迷路,卻遇到了令人驚奇的美麗風(fēng)景,即作者的粗心帶來(lái)了意想不到的快樂(lè)。故選A。
4.What does the story intend to tell us?
A.Stay cool when you are trapped in trouble.
B.Make a change for the purpose of survival.
C.Slow down your pace to enjoy beauty in life.
D.Be positive because there’s always an alternative.
答案 C
解析 寫(xiě)作意圖題。通讀全文可知,作者由于沒(méi)有做好充分準(zhǔn)備而迷路,這卻使她們遇到了令人驚奇的美麗風(fēng)景。結(jié)合倒數(shù)第二段中的“If I had seen even a bit of this beauty...I had missed it all.”可知,作者此時(shí)感悟,我們應(yīng)當(dāng)放慢腳步來(lái)欣賞沿途的風(fēng)景。再根據(jù)最后一段可知,本文想告訴我們:放慢腳步,去欣賞生活中的美。故選C。