Ⅰ.閱讀理解
A
Tina Leverton was 62 when she bought her first pair of ballet shoes.She said putting her feet into the soft leather was very emotional.She said,“I’ve waited a long time for it.”
A few days later,Leverton took her first ballet class after seeing an advertisement in a newspaper.It showed older women dancing in a class near Leverton’s house.“As I came in the door,I found a big smile on my face.From the minute I started,I felt like coming home.”
Leverton had longed to dance as a child.Sadly,her parents couldn’t afford ballet classes,for they were firstgeneration Indian immigrants,struggling to make a living in the UK.Her father was a train driver on the underground in London and her mother held two cleaning jobs.Nonetheless,she harboured her dream of being a ballerina(芭蕾舞女演員).
At her present age,a grand plie—lowering to the floor with bent knees—seemed to be out of the question.It took her three months to master the move: leaping and landing on one foot.“I love the struggle and the challenge of learning something new.People in their 60s have a lot of selflimiting beliefs:‘I can’t do it,’‘I’m not good enough.’ And maybe they’re not good enough.But it doesn’t matter,”she said.
Ballet has been transformative.At a medical appointment a few months after Leverton’s first class,a nurse measured her at 163cm,half an inch taller than she had thought.She attributes(歸因) the difference to improved posture.Her muscle tone has improved and her lower back pain has stopped.Dancing has also brought new friends.She met a group of older,more independent women and worked together towards a team award with the Royal Academy of Dance.And then,of course,there is the joyful feeling.“Ballet is all the therapy(治療) I’ll ever need,”said Leverton.
語篇解讀 本文是一篇記敘文。文章主要講述了蒂娜•萊弗頓因為年少時家里比較貧窮,所以無法實現(xiàn)她的舞蹈夢。62歲時她開始學(xué)習(xí)芭蕾舞,雖然遇到了一些困難,但是她堅持了下來,而且芭蕾舞給她帶來了很多的變化。
1.How did Leverton feel after taking her first dance lesson?
A.Tired. B.Confused.
C.Shocked. D.Thrilled.
答案 D
解析 推理判斷題。根據(jù)第二段中的“As I came in the door,I found a big smile on my face.From the minute I started,I felt like coming home.”可推知,萊弗頓上第一節(jié)芭蕾舞課時感覺很興奮。故選D。
2.Why didn’t Leverton learn to dance when she was young?
A.Her family was badly off.
B.She wasn’t able to leap high.
C.Her family laughed at her dream.
D.She had to focus on classes.
答案 A
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段中的“Sadly,her parents couldn’t afford ballet classes...her mother held two cleaning jobs.”可知,萊弗頓小時候家境貧寒,父母的收入也不高,所以導(dǎo)致她小時候不能學(xué)跳舞。故選A。
3.What did dancing bring to Leverton?
A.A team award.
B.Money and fame.
C.Friendship and joy.
D.A medical treatment.
答案 C
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)最后一段中的“Dancing has also brought new friends.”以及“And then,of course,there is the joyful feeling.”可知,芭蕾舞給萊弗頓帶來了很多的朋友和樂趣。故選C。
4.What can we learn from Leverton’s story?
A.Hard work pays off.
B.Never too old to pursue dreams.
C.Interest is the key to success.
D.Money isn’t everything.
答案 B
解析 推理判斷題。根據(jù)全文可知,62歲的萊弗頓開始學(xué)習(xí)跳芭蕾舞,雖然遇到了一些困難,但是她堅持了下來,而且芭蕾舞給她帶來了很多的變化。她交了很多新朋友,而且從中獲得了很多樂趣。由此可推知,我們可以從萊弗頓的故事中學(xué)到“追求夢想永遠(yuǎn)不嫌老”的道理。故選B。