高考題型組合練(一)
Ⅰ.閱讀理解
A
It was an early blow to my self-confidence.I was attending my first group meeting in the lab as a postdoc,and I was pleased that I could follow most of the discussion.Then,in front of everyone,the professor turned to me and asked about my previous accomplishments.I froze.As a PhD student,I had achieved lots to be proud of.But all of those were in my home country of Brazil.Now I was in Washington,DC and I didn’t know what the word “accomplishment”meant.So all I could say was “I don’t know”.
I had decided to do a postdoc abroad because I thought the training would help me secure a teaching position.I applied for and received a Brazilian government fellowship to spend 18 months working abroad and got a position in a lab.It all seemed so easy—until I actually started.
In a new country,I struggled.After the mortifying lab meeting incident,my confidence took another hit.The paper I intended to publish did not materialize.I used to be invited to give talks.Now,I was asked to speak more slowly because of my accent.My confidence was destroyed.
After months of self-doubt,I reminded myself that I had potential.I needed to do something to regain my confidence.I thought a change of environment might be what I needed.So I made the move.
In another new lab,I still felt insecure.However,I was determined to make the most of the time I had.There were more opportunities to interact with others,which forced me to talk more.It was awful at first,but with practice I began to feel more confident in my English.I proposed new projects.I began to receive positive feedback on my presentations.
My confidence is back.I feel a little like Wonder Woman.She was a strong soldier in her homeland.When she left,she experienced obstacles and failures only to become even stronger than before.
|
語(yǔ)篇解讀 本文是一篇記敘文。文章主要講述了作者在國(guó)外做博士后的經(jīng)歷,打擊和磨難讓作者變得更加堅(jiān)強(qiáng)和自信。
|
1.What does the underlined word “It”in paragraph 1 refer to?
A.I didn’t give a proper response in a lab meeting.
B.The paper I intended to publish did not materialize.
C.I was asked to speak more slowly because of my accent.
D.I reminded myself that I had potential.
答案 A
解析 代詞指代題。根據(jù)第一段可知,作者作為博士后參加了實(shí)驗(yàn)室的第一次小組會(huì)議,當(dāng)被問(wèn)到以前的成就,她愣住了,沒(méi)有給出合適的回答。這件事讓她的自信心受到了打擊。故選A。
2.What was the author’s reaction when asked about her previous achievements?
A.She felt insecure.
B.She kept silent.
C.She was at a loss.
D.She felt proud.
答案 C
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段中“Now I was in Washington,DC and I didn’t know what the word ‘accomplishment’ meant.So all I could say was ‘I don’t know’.”可知,當(dāng)被問(wèn)及她以前的成就時(shí),作者不知所措。故選C。
3.Why did the author go abroad?
A.To apply for government fellowship.
B.To get a doctor’s degree.
C.To build her own lab.
D.To gain experience for a position.
答案 D
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段的“I had decided to do a postdoc abroad because I thought the training would help me secure a teaching position.”可知,作者出國(guó)是要為一個(gè)職位積累經(jīng)驗(yàn)。故選D。
4.What can be the best title for the text?
A.A Lab Meeting Incident
B.I Found My Inside Wonder Woman
C.Brazilians’ Confidence Improved
D.Poor English Ruined Opportunity
答案 B
解析 標(biāo)題歸納題。通讀全文,尤其是根據(jù)最后一段的“My confidence is back.I feel a little like Wonder Woman.”可知,經(jīng)歷一番打擊后,作者并沒(méi)有灰心,而是果斷采取行動(dòng),經(jīng)過(guò)努力,她變得更加堅(jiān)強(qiáng)和自信,感覺(jué)自己就像神奇女俠。所以B項(xiàng)“我找到了我內(nèi)心的神奇女俠”適合作文章標(biāo)題。故選B。