Ⅰ.閱讀理解
A
Michele Gentile,an Italian bookseller,is offering free books to children in exchange for plastic bottles to recycle.
Michele owns Ex Libris Cafe in Polla,a small town in southern Italy.He said he thought of the recycling program,because he wanted to inspire children in the small town to read and pay attention to the environment.
“My goal is to spread the passion and love for books among those people in Italy who do not usually read while at the time helping the environment,” Gentile explained.
The idea for the initiative(倡議) came after Gentile collaborated(合作) with a nearby middle school on an aluminum(鋁) recycling project.Working together,the schoolchildren and Gentile collected enough cans to purchase books for an entire classroom.His new program took off from there and has already spread into northern Italy:Gentile hopes his work will continue to make headlines and become a worldwide initiative.
The free books come from customers in Gentile’s shop who have donated money to purchase a “suspended” book.The idea comes from a World War Ⅱ practice in which customers would buy two coffees:one for themselves and another for the next person in line.Gentile has been using the extra books as part of his recycling initiative.
While Gentile’s program is a great way to recycle and get kids to read,it also brings awareness to the growing problem of plastic waste.Single-use plastics make up around 26 percent of all the plastics in the world,only 14 percent of which are recycled.Plastics that end up in landfills take around 500 years to decompose(分解),which is a major concern for environmentalists.
Cutting down on plastic waste is important if we want to better the environment for future generations,and recycling programs like Gentile’s book giveaway are a great way to meet that goal.
|
語篇解讀 本文是一篇記敘文。意大利書商Michele Gentile發(fā)起了一項“拿瓶換書”的活動,只要孩子們拿塑料瓶就可以跟他換一本書,以此來鼓勵孩子們閱讀和提高環(huán)保意識。
|
1.What is the purpose of Gentile’s book giveaway?
A.To sell more coffee and books.
B.To attract more customers.
C.To collect money for a new project.
D.To inspire reading and recycling.
答案 D
解析 細節(jié)理解題。根據(jù)第二段的“He said he thought of the recycling program,because he wanted to inspire children in the small town to read and pay attention to the environment.”可知,Michele的目的是鼓勵和啟發(fā)孩子們閱讀和回收利用。故選D。
2.How did Gentile come up with the idea?
A.Working with a school to recycle cans.
B.Seeing school kids don’t like reading.
C.Donating books for a local school.
D.Buying a “suspended” book for a child.
答案 A
解析 細節(jié)理解題。根據(jù)第四段的“The idea for the initiative(倡議) came after Gentile collaborated with a nearby middle school on an aluminum(鋁) recycling project.”可知,和一所中學合作鋁回收的項目讓Michele有了這個想法。故選A。
3.Who pay for the books of the project?
A.The local government.
B.Gentile himself.
C.Some publishers.
D.His customers.
答案 D
解析 細節(jié)理解題。根據(jù)第五段的“The free books come from customers in Gentile’s shop who have donated money to purchase a ‘suspended’ book.”可知,書店的顧客為圖書付了錢。故選D。
4.Which of the following is the best title for the text?
A.An Italian’s Reading Initiative
B.Recycling Can Get Kids Free Books
C.Michele’s Way of Doing Business
D.A New Way to Deal with Plastic Waste
答案 B
解析 標題歸納題。通讀全文,尤其是根據(jù)第一段可知,本文主要講述Michele Gentile讓孩子通過可回收利用的塑料瓶來換免費書籍的故事。故選B。