Ⅰ.閱讀理解
A
In 1969,watching the landing of Apollo 11 on the Moon on TV from his parents’ farm in Canada,Chris Hadfield was amazed and excited.On that day,at only nine years old,Chris made the most important decision of his life:He was going to be an astronaut.
There wasn’t even a training program in Canada to become an astronaut;but Chris was determined.He spent a great deal of time studying and fixing engines.After school he joined the Canadian army where he learned to fly many different types of planes.Chris did a lot of research for the National Aeronautics and Space Administration(NASA) in the United States and had special training.Finally,in 1995,he rode his first rocket into space.
Chris became the first Canadian astronaut to walk in space,and went on a number of space missions throughout his career.The most memorable was his five-month stay on the International Space Station(ISS) as commander,between December 2012 and May 2013.He posted on social media thousands of photos of Earth and videos of himself explaining how things work in zero gravity.His followers could watch him sleeping,brushing his teeth,washing his hands,or preparing “space” snacks in zero gravity,which turned him into a social media phenomenon.
Today,Chris travels the world giving talks about his work.He once said,“Decide in your heart of hearts what really excites and challenges you,and start moving your life in that direction.Every decision you make,from what you eat to what you do with your time tonight,turns you into who you are tomorrow.Look at who you want to be,and start sculpting yourself into that person.You may not get exactly where you thought you’d be,but you will be doing things that suit you in a profession you believe in.Don’t let life randomly kick you into the adult you don’t want to become.”
|
語(yǔ)篇解讀 本文是一篇記敘文。文章講述了加拿大航天員Chris Hadfield小時(shí)候看到阿波羅11號(hào)登陸月球后,勵(lì)志成為一名宇航員的故事。
|
1.What led Chris to make up his mind to be an astronaut?
A.The life on his parents’ farm.
B.His ability to fly various planes.
C.Apollo 11’s landing on the Moon.
D.His passion for studying engines.
答案 C
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段的內(nèi)容可知,阿波羅11號(hào)登陸月球使Chris下定決心成為一名宇航員。故選C。
2.Which of the following was best worth remembering about Chris’ career?
A.Serving in the Canadian army.
B.Working as commander on the ISS.
C.Receiving a lot of training from the NASA.
D.Being the first Canadian astronaut to walk in space.
答案 B
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段中的“The most memorable was his five-month stay on the International Space Station(ISS) as commander”可知,Chris的職業(yè)生涯中最值得記憶的是他在國(guó)際空間站擔(dān)任指揮官的經(jīng)歷。故選B。
3.What made Chris popular in the media?
A.The space tasks he conducted in his life.
B.The pictures and videos he posted online.
C.His strong determination to pursue his dream.
D.His great contributions to Canada’s space industry.
答案 B
解析 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段中的“He posted on social media thousands of photos of Earth and videos of himself explaining how things work in zero gravity...which turned him into a social media phenomenon.”可知,Chris上傳到網(wǎng)上的照片和視頻使Chris在媒體中很受歡迎。故選B。
4.What can we learn from Chris’ words in the last paragraph?
A.Courage is what it takes to overcome difficulties.
B.Opportunities go hand in hand with challenges.
C.From small beginnings come great endings.
D.The secret of success lies in the firm aim.
答案 D
解析 推理判斷題。根據(jù)最后一段中的“Decide in your heart of hearts what really excites and challenges you,and start moving your life in that direction.”及“Don’t let life randomly kick you into the adult you don’t want to become.”可知,從Chris的話中,我們可以知道,要想成功,一定要堅(jiān)定自己的目標(biāo)。故選D。