Ⅰ.閱讀理解
A
“Can you imagine?”Diébédo Francis Kéré said to NPR,“I was born in Burkina Faso,a little village where there was no school.And my father wanted me to learn how to read and write very simply because then I could translate or read him his letters.”
The first Black winner of the Pritzker Architecture Prize was as surprised as anyone else to be selected for the field’s most famous prize.Many architects had openly supposed that 2022 would be Sir David Adjaye’s year,who is best known for designing notable buildings as the Nobel Peace Center in Norway.Kéré,who is based in Berlin but centers much of his practice in Africa,has been—until now—far lesser known,with buildings that include primary schools and a healthcare clinic.
When he was twenty,in 1985,Kéré earned a scholarship to study carpentry in Berlin.But he also attended night school and was admitted to Technische Universität Berlin,from which he graduated in 2004 with an advanced degree in architecture.He was still a student when he designed and built the innovative Gando Primary School.
Kéré’s architectural practice was inspired by his own experience attending school with around 100 other children in a region with temperatures over 100 F.“It’s very hot inside.And there was no light,while outside,the sunlight was abundant.I think,one day I should make it better.I was thinking about space,about room,about how I could feel better.”
In his designs for Gando Primary School and Naaba Belem Goumma Secondary School,Kéré drew on traditional building materials such as local clay mixed with concrete,and emphasized shade and shadows,making spaces bright enough and letting air in,and thus reducing the need for air conditioning.He wanted the buildings to evoke the sense of an oasis(綠洲),a place for many children,to be happy and learn how to read and write.
|
語篇解讀 本文為一篇記敘文。文章介紹了Diébédo Francis Kéré在2022年成為第一位獲得普利茲克建筑獎的黑人建筑師,童年時艱苦的學校條件激勵他未來要為孩子們創(chuàng)造良好的學習環(huán)境。
|
1.Why did the Pritzker Architecture Prize of 2022 come out as a surprise?
A.Because it is the most famous prize.
B.Because the winner only designs schools.
C.Because Kéré wasn’t first selected as a candidate.
D.Because another competitor was more famous.
答案 D
解析 細節(jié)理解題。根據(jù)第二段可知,業(yè)內(nèi)人士對于Sir David Adjaye這位要有名氣的建筑家獲獎呼聲頗高,相比之下最終獲獎?wù)叩淖髌分饕诜侵耷颐麣獠淮。故選D。
2.What inspired Kéré’s architecture work?
A.His academic training in Berlin.
B.Hardship in his early childhood.
C.An architectural contest.
D.His experience traveling abroad.
答案 B
解析 細節(jié)理解題。根據(jù)第四段可知,Kéré童年時經(jīng)歷的艱苦的學校條件激勵他未來要為孩子們創(chuàng)造良好的學習環(huán)境,啟發(fā)了他的建筑作品。故選B。
3.Which of the following best describes Kéré as an architect?
A.Creative and universal.
B.Determined and ambitious.
C.Caring and practical.
D.Devoted and productive.
答案 C
解析 推理判斷題。根據(jù)第四段后兩句以及第五段可知,Kéré 設(shè)計的初衷是改善孩子們的學習環(huán)境,在設(shè)計中,他非常注重因地制宜,使建筑更有實用性,可以看出Kéré關(guān)心他人且很務(wù)實。故選C。
4.What can be inferred about the schools designed by Kéré?
A.They are well-lit and cool.
B.They only use traditional materials.
C.They need no air-conditioning.
D.They are built on oases.
答案 A
解析 推理判斷題。根據(jù)最后一段中“In his designs for Gando Primary School ...making spaces bright enough and letting air in,and thus reducing the need for air conditioning.”可知,Kéré 設(shè)計的學校采光和通風良好,溫度適宜。故選A。