閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C、D四個選項中選出最佳選項。
A
Nobel Prizes for medicine, physics, chemistry, economy, literature as well as peace work are awarded every October, each recognizing an individual’s or organization’s remarkable contribution in a specific field. Here is a quick guide of this year’s winners.
Katalin Kariko and Drew Weissman
The two scientists contributed to the amazing rate of vaccine (疫苗) development during one of the greatest threats to human health in modern times.
Pierre Agostini, Ferenc Krausz and Anne L’Huillier
The trio are recognized for giving humanity new tools to explore the world of electrons, making it possible for us to understand and control how electrons behave in a material.
Narges Mohammadi
The Iranian activist is awarded for her fight against the suffering of women in Iran and her fight to promote women’s rights and freedom.
Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus and Alexei I. Ekimov
Awarded for their development of quantum (量子) dots, the three chemists really take people’s breath away. These tiny particles can promote chemical reactions and their clear light can help doctors find harmful tissue in a patient’s body.
Jon Fosse
The Norwegian playwriter touches on the deepest feelings that people have – anxieties, insecurities, questions of life and death —such things that every human being actually encounters.
Claudia Goldin
The Harvard professor helped us understand gender differences in the labour market and advanced our understanding of women’s labour market outcomes.
1. Who wins Nobel Prize in Physics?
A. Jon Fosse. B. Louis E. Brus.
C. Ferenc Krausz. D. Drew Weissman.
2. What do Narges Mohammadi and Claudia Goldin have in common?
A. They speak up for women. B. They support workers’ rights.
C. They provide job opportunities. D. They promote economy development.
3. Where is the text most probably from?
A. A brochure. B. A medical report.
C. A newspaper. D. A science fiction.
【答案】1. C2. A3. C
【解析】
【導語】本文是一篇應用文,介紹了2023年諾貝爾獎獲獎者的事跡。
【1題詳解】
推理判斷題。根據Pierre Agostini, Ferenc Krausz and Anne L’Huillier中“The trio are recognized for giving humanity new tools to explore the world of electrons, making it possible for us to understand and control how electrons behave in a material.”(這三人被認為為人類提供了探索電子世界的新工具,使我們有可能理解和控制電子在材料中的行為。)可知,這三位獲獎者研究電子,由此可推知是他們獲得物理獎,所以Ferenc Krausz獲得了諾貝爾物理學獎。故選C項。
【2題詳解】
細節(jié)理解題。根據Narges Mohammadi中“The Iranian activist is awarded for her fight against the suffering of women in Iran and her fight to promote women’s rights and freedom.”(這位伊朗活動人士因與伊朗婦女的苦難作斗爭以及為促進婦女權利和自由而斗爭而獲獎。)以及Claudia Goldin中“The Harvard professor helped us understand gender differences in the labour market and advanced our understanding of women’s labour market outcomes.”(這位哈佛教授幫助我們理解了勞動力市場中的性別差異,并加深了我們對女性勞動力市場結果的理解。)可知,Narges Mohammadi和Claudia Goldin二人的共同之處是他們都為女性發(fā)聲。故選A項。
【3題詳解】
推理判斷題。根據文章大意以及第一段“Nobel Prizes for medicine, physics, chemistry, economy, literature as well as peace work are awarded every October, each recognizing an individual’s or organization’s remarkable contribution in a specific field. Here is a quick guide of this year’s winners.”(諾貝爾醫(yī)學獎、物理學獎、化學獎、經濟學獎、文學獎以及和平獎每年10月頒發(fā),每一項都是為了表彰在某一特定領域做出杰出貢獻的個人或組織。以下是今年獲獎者的快速指南。)可知,本文簡介了今年的六位獲獎者;由此推知,這篇文章可能來自一份報紙。故選C項。