第一節(jié)(共15小題;每小題2.5分,滿分37.5分)
A
My First Day of School
Fear started taking over, I was walking into my first school in America. I had traveled a long distance from India in order to join my parents, who had been for three years, hoping America would help my future. My father decided that I would be better off going to school here, so I enrolled(登記)in the local high school in my new town.
I was afraid how I would do. On the first day, I went to my second period class after I had missed my first. With anxiety, I reached for the door, opening it slowly. Without paying attention to my classmates, I went straight to the teacher and asked if this was the right class. With a soft voice he answered. “Yes.” His voice comforted me a little. He gave me a sheet called Course Requirements, which I would never get in India because we didn’t have anything like that. Then he asked me to choose where I would sit. I didn’t actually want to pick a seat. In India we had fixed seats, so I never needed to worry about that. I spent the rest of the class taking notes from the image produced by the overhead projector. In Indian schools, we didn’t use the technology we had. We had to take notes as the teacher spoke.
It was noon. I was very confused about when I would have lunch. I went to my next class and the bell rang as I entered. I went through the regular process of asking the teacher if I was in the right class. She said, “It’s still fourth period.”
“But the bell just rang,” I said.
Changing from a gentle tone to a harsher(刺耳的)one, she said, “That is the lunch bell, young man.”
I apologized. Without another word I headed for the cafeteria. I felt lucky because we didn’t have this in India. Every confusion seemed like a barrier I had to get through to reach my goal. At the end of the day, I was on my way to the bus which we didn’t have in India either. I spotted my bus and sat down inside happily. I was thinking, today wasn’t o bad.
1. The author attended an American high school because _______.
A. his father preferred American schools
B. his family wanted him to have a bright future
C. his mother had worked in it for 3 years
D. he had been longing to leave his homeland
2. What do we know about the author's first day of school?
A. He went to the wrong class for the second period
B. He met some enthusiastic teachers and classmates
C. He got the Course Requirements sheet from his classmate
D. He experienced differences from the Indian schools in many ways
3. How did the author feel at the end of the day?
A. Worried B. Puzzled
C. Relieved D. Excited
【答案】1. B 2. D 3. C
【解析】
【分析】這是一篇記敘文。作者從印度來到美國,在美國上高中。作者記敘了第一天上學的經(jīng)歷和感受。
【1題詳解】
細節(jié)理解題。由第一段中的“I had traveled… join my parents…, hoping America would help my future. My father decided that I would be better off going to school here”可知,作者的父母希望美國會對作者的未來有好處,在美國上學作者會更好。故B選項“父親希望作者有個光明的未來。”正確。
【2題詳解】
推理判斷題。由第二段和第三段中的“He gave me a sheet called Course Requirements, which I would never get in India,I didn’t actually want to pick a seat. In India we had fixed seats,I spent the rest of the class taking notes from the image produced by the overhead projector. In Indian schools, we didn’t use the technology we had…I felt lucky because we didn’t have this in India”可知,作者在美國上學的第一天,遇到了很多和印度不一樣的地方。例如:自己選擇座位,課程安排等。故結(jié)合選項,D選項正確。
【3題詳解】
細節(jié)理解題。由第二段中的“I was afraid how I would do. On the first day, I went to my second period class after I had missed my first. With anxiety…”和最后一段中的“I spotted my bus and sat down inside happily. I was thinking, today wasn’t so bad”可知,作者一開始非常害怕,非常焦慮,但是到了這一天結(jié)束的時候,他感覺這一天不是那么糟糕。由此可以推知,作者的焦慮最終得以緩解。C選項正確。
【點睛】細節(jié)理解題主要的答題策略:細心審題,直接就題找答案。解答此類試題時,不必通篇細看原文,而應采取“帶著問題找答案”的方法,先從問題中抓住關(guān)鍵性詞語(題眼),然后以此為線索,運用略讀及查讀的技巧快速在文章中尋找與此問題相關(guān)的:段落、語句,仔細品味,對照比較,確定答案。在第一題中,考生直接可以根據(jù)題干中的“American high school”確定信息在第一段。再由第一段“I had traveled… join my parents…, hoping America would help my future. My father decided that I would be better off going to school here”可直接確定答案。