閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C、D四個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng)。
A
An Indonesian librarian is lending books to children in exchange for trash they collect in a novel way to clean up the environment and get the kids to read more.
Each weekday, Raden Roro Hendarti, a librarian in Indonesia’s Java Island rides her three-wheeler with books piled up at the back for children in Muntang village to exchange for plastic cups, bags and other waste that she carries back. As soon as she shows up, little children, many accompanied by their mothers, surround her “Trash Library” and ask loudly for the books. They are all carrying trash bags and Raden’s three-wheeler quickly fills up with them as the books fly out. She’s happy the kids are going to spend less time on online games as a result.
“Let us get kids to read more and build a culture of literacy from a young age,” Raden said. “We should also take care of our waste in order to fight against climate change and to save the earth from trash,” she said.
She collects about 100 kg of waste each week, which is then sorted out by her colleagues and sent for recycling or sold. She has a stock of 6,000 books to lend and wants to take the mobile service to neighboring areas as well.
Kevin Alamsyah, an eager 11-year-old reader, looks for waste lying in the village. “When there is too much trash, our environment will become dirty and it’s not healthy. That’s why I look for trash to borrow a book,” he says.
The literacy rate for above-15-year-olds in Indonesia is around 96 percent, but a September report by the World Bank warned that the pandemic will leave more than 80% of 15-year-olds below the minimum reading level identified by the Organization for Economic Cooperation and Development.
1. What is “Trash Library” like?
A. Well-decorated. B. Noisy and dirty. C. Relaxing. D. Popular.
2. Why does Raden run the “Trash Library”?
A. To fight against climate change.
B. To collect trash for money.
C. To help kids get away from online games.
D
To get kids to read more and care for the environment.
3. What can we infer from the passage?
A. Indonesia’s environmental situation is worrying.
B. People in Indonesia has a very low literacy rate.
C. The trash library has been introduced to many other cities.
D. The pandemic has a negative effect on teenagers’ reading.
4. Which of the following is a suitable title for the text?
A. A Novel Way to Improve Library B. The Indonesian System for Reading
C. Your Trash Benefiting the Environment D. Your Collected Trash for Our Books
【答案】1. D 2. D 3. D 4. D
【解析】
【分析】這是一篇記敘文。主要講述了印度尼西亞爪哇島的一名圖書管理員正以一種新穎的方式鼓勵(lì)孩子們在獲取知識(shí)的同時(shí)保護(hù)環(huán)境——孩子們可以用收集來的垃圾換書看。
【1題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第二段“As soon as she shows up, little children, many accompanied by their mothers, surround her “Trash Library” and ask loudly for the books.”(她一出現(xiàn),許多孩子在母親
陪伴下圍在她的“垃圾圖書館”周圍,大聲索要書籍。)可知,“垃圾圖書館”是受歡迎的。故選D項(xiàng)。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段““Let us get kids to read more and build a culture of literacy from a young age,” Raden said. “We should also take care of our waste in order to fight against climate change and to save the earth from trash,” she said.”(雷登說:“讓我們讓孩子們多讀書,從小培養(yǎng)識(shí)字文化。”。她說:“為了對抗氣候變化,保護(hù)地球免受垃圾的污染,我們也應(yīng)該處理我們的垃圾。”。)可知,雷登經(jīng)營“垃圾圖書館”是為了讓孩子們多讀書,并關(guān)心環(huán)境。故選D項(xiàng)。
【3題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)最后一段“The literacy rate for above-15-year-olds in Indonesia is around 96 percent, but a September report by the World Bank warned that the pandemic will leave more than 80% of 15-year-olds below the minimum reading level identified by the Organization for Economic Cooperation and Development.”(印度尼西亞15歲以上兒童的識(shí)字率約為96%,但世界銀行9月的一份報(bào)告警告稱,這場大流行病將使80%以上的15歲兒童低于經(jīng)濟(jì)合作與發(fā)展組織設(shè)定的最低閱讀水平。)可知,大流行病對青少年的閱讀有負(fù)面影響。故選D項(xiàng)。
【4題詳解】
主旨大意題。根據(jù)第一段“An Indonesian librarian is lending books to children in exchange for trash they collect in a novel way to clean up the environment and get the kids to read more.”(一名印尼圖書管理員正在借書給孩子們,以一種新穎的方式交換他們收集的垃圾,從而清潔環(huán)境,讓孩子們多讀書。)以及文章內(nèi)容可知,文章主要講述了孩子們可以用收集來的垃圾換書看,所以“你收集垃圾換得我們的書”可以作為文章標(biāo)題。故選D項(xiàng)。