A
Buzzwords (流行詞匯)
Splinternet
Europe is floating regulation that could impose temporary bans on US tech companies that violate its laws. If such territorial agreements become more common, the globally-connected Internet we know will more like what some have called the “splinternet”, or a collection of different Internets whose limits are determined by national or regional borders.
Cyberpunk
—Do you think we are already in a cyberpunk age?
—I think we are. Just look around us, we are enjoying the fruit of high technology when we order almost everything at our fingertips. But the people delivering the products can’t even have a decent meal. That’s a typical “high tech, low life” contrast.
Mansplaining
—You must follow my instructions to complete the project. Don’t you ever screw up.
—Stop mansplaining, OK? I’m far more experienced than you.
Digital natives
If you are wondering why “Phone” app icon is designed like that and looks almost the same on every smartphone, you are definitely one of the digital natives who don’t know what a telephone is.
Social bankruptcy
Have you ever found it extremely exhausting trying to maintain a balanced relationship with all your social media friends and followers? Perhaps it’s time that you go social bankruptcy. Just close all your accounts and go out and enjoy the sunshine.
21. The social media platform Facebook briefly decided to prevent Australian users from sharing new links. Which word is most relevant to this affair?
A. Splinternet B. Mansplaining C. Digital natives D. Social bankruptcy
22. Mencius (孟子) once said: “Disgust for someone by others does focus on his/her pretending to be others’ master.” Which word means the same thing?
A. Splinternet B. Cyberpunk C. Mansplaining D. Digital natives
23. Which column in Teen Space Magazine is the text probably from?
A. Preface B. Outlook C. Story D. Witticism
【答案】21. A 22. C 23. B
【解析】
【分析】這是一篇應(yīng)用文。文章主要介紹了一些如今流行的流行詞匯的含義。
【21題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段“Europe is floating regulation that could impose temporary bans on US tech companies that violate its laws. If such territorial agreements become more common, the globally-connected Internet we know will more like what some have called the “splinternet”, or a collection of different Internets whose limits are determined by national or regional borders.(歐洲正在實(shí)施一項(xiàng)浮動(dòng)法規(guī),可能對(duì)違反歐洲法律的美國(guó)科技公司實(shí)施臨時(shí)禁令。 如果這樣的領(lǐng)土協(xié)議變得更加普遍,我們所知道的全球互聯(lián)互聯(lián)網(wǎng)將更像一些人所說(shuō)的“分裂互聯(lián)網(wǎng)”,或不同互聯(lián)網(wǎng)的集合,其界限由國(guó)家或地區(qū)邊界決定)”可知,社交媒體平臺(tái)Facebook暫時(shí)決定阻止澳大利亞用戶分享新的鏈接,Splinternet與之相關(guān)。故選A。
【22題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)Mansplaining部分中“—You must follow my instructions to complete the project. Don’t you ever screw up. —Stop mansplaining, OK? I’m far more experienced than you.(——你必須按照我的指示完成這個(gè)項(xiàng)目。 千萬(wàn)別搞砸了。——停止好為人師好嗎?我比你經(jīng)驗(yàn)豐富多了)”可知,孟子說(shuō)過(guò)“人之患在好為人師”與C選項(xiàng)“Mansplaining”意思是一樣的。故選C。
【23題詳解】
推理判斷題。根據(jù)文章標(biāo)題“Buzzwords (流行詞匯)”以及文章主要介紹了一些如今流行的流行詞匯的含義,可推知,文章可能來(lái)自《青少年空間雜志》的“前景”專欄。故選B。