A
When I was a child, my mom liked to make food for dinner every now and then.And I remembered one night in particular when she made dinner after a long, hard day at work.
On that evening so long ago, my mom placed a plate of eggs, sausage, and extremely burned toast in front of my dad.I remembered waiting to see if anyone noticed.Yet all my dad did was to reach for his toast, smile at my mom and ask me how my day was at school.I didn't remember what I told him that night, but I did remember watching him smear(涂上)butter on that toast and eat every bite!
When I got up from the table that evening, I remembered hearing my mom apologize to my dad for burning the toast.And I would never forget what he said, "Baby, I love burnt toast."
Later that night, I went to kiss Daddy goodnight and I asked him if he really liked his toast burned.He wrapped me in his arms and said, "Son, your mom spent a hard day at work today and she's really tired.And besides, a little burnt toast never hurts anyone!"
You know, life is full of imperfect things and imperfect people.I'm not the best housekeeper or cook.What I've learned over the years is that trying to accept faults of each other and choosing to embrace differences of each other are the most important keys to creating a healthy and lasting relationship.
1. Which of the following is NOT TRUE about the author's mom?
A. She was always careless when making toast.
B. Her workday could be long and hard sometimes.
C. She enjoyed making supper for her family at times.
D. She felt soy after serving the burnt toast to her husband.
2. Which of the following best describes the author's dad?
A. Proud and crazy. B. Thoughtful and caring.
C. Cautious and kind. D. Generous and patient.
3. What do we know from the last paragraph?
A. Everyone is supposed to go after perfection in life.
B. A person can't be both a good housekeeper and a good cook.
C. More tolerance and understanding help people stay in good heath.
D. Accepting faults and differences is important for an impressive relationship.
【答案】1. A 2. B 3. D
【解析】
【分析】這是一篇記敘文。講述了作者的母親在一次晚餐中把為父親準備的面包烤焦了,但是父親并沒有因此責怪,反而體諒母親工作一天之后的疲憊和辛苦的故事,這讓作者深有啟發(fā),明白了人與人在一段關系中就應該多一點理解和寬容。
【1題詳解】
細節(jié)理解題。根據(jù)第三段中"I remembered hearing my mom apologize to my dad for burning the toast. "(我記得我聽見媽媽在為烤焦的面包向爸爸道歉。)以及第四段中爸爸說的話"Son, your mom spent a hard day at work today and she's really tired.And besides, a little burnt toast never hurts anyone!"(孩子,媽媽今天一天的工作已經(jīng)很忙碌、勞累了,而且,這樣一點點烤焦的面包根本不是什么大問題)可知,作者的媽媽并不是一直都這么粗心,只是那天太勞累了,所以把面包烤焦了。故選A。
【2題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第三段和第四段中作者爸爸說的話"Baby, I love burnt toast."(親愛的,我就喜歡烤焦了的面包。)和 "Son, your mom spent a hard day at work today and she's really tired.And besides, a little burnt toast never hurts anyone!"(孩子,媽媽今天一天的工作已經(jīng)很忙很累了,而且,這樣一點點烤焦的面包根本不是什么大問題)可知,作者的爸爸并沒有因為妻子把面包烤焦了而責備她,反而體諒她一天的辛勞和疲憊,說明他是一個貼心又懂得關心他人的人。故選B。
【3題詳解】
推理判斷題。根據(jù)最后一段中"What I've learned over the years is that trying to accept faults of each other and choosing to embrace differences of each other are the most important keys to creating a healthy and lasting relationship."(這些年我學到的就是,嘗試著接受彼此的缺點,選擇接納彼此的不同,是建立一段健康且持久的關系的關鍵)可知,從最后一段中,我們可以得知,接納別人的錯誤和差異對于一段令人印象深刻的關系很重要。故選D。