Ⅰ.閱讀理解
A
China is set to join a growing number of countries that are taking strict measures on singleuse plastic items, with multiple bans expected to come into force gradually within the next six years.
The new policy, announced Sunday, will first take effect in major cities, where many of the nonbiodegradable (非生物降解的) plastics found in the world's oceans originally come.The distribution of plastic bags is supposed to stop in large Chinese cities by the end of the year, whereas smaller cities and rural areas have until 2022.Among other items are singleuse straws and many disposable (一次性的)items.The effort was described as a global “war on plastic”.
Between 1950 and 2015, plastic production has risen from 2 million tons annually to 381 million worldwide, which has seen a rise in policies to reduce dependence on plastics.Extremely strict steps have been taken in many places.
Last August, the Pakistani government banned all singleuse plastic bags in the country's capital region, home to some 1.5 million people.While environmental protection groups celebrated the move, industry representatives warned it would come at a huge financial cost. “They should first find new jobs for the plastic factory workers and then ban the bags,” 38yearold fruit seller Nazeer Abbasi told The Washington Post last year.
Last spring, the European Parliament voted to ban many singleuse plastic items — including plates, straws and cups — by 2021.It also voted to increase recycling targets.Many E.U.member states already have built systems to encourage customers to return plastic bottle for recycling.
語篇解讀:本文是一篇新聞報道。文章講述了中國將和許多國家一起采取嚴(yán)格的措施控制一次性塑料制品來減少對環(huán)境的污染。
1.What are the multiple bans targeted at?
A.Recyclable glass bottles.
B.Reusable shopping bags.
C.Degradable plastic straws.
D.Disposable plastic plates.
解析:選D 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段中的“taking strict measures on singleuse plastic items”可知,一次性塑料板屬于被禁物品。
2.How will China carry out the new policy?
A.By banning plastics once for all.
B.By taking measures step by step.
C.By conducting it in big cities only.
D.By performing it in small cities first.
解析:選B 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段和第二段可知,中國將逐步采取措施來執(zhí)行新政策。
3.How does Nazeer Abbasi feel about the workers according to Paragraph 4?
A.Worried. B.Annoyed.
C.Puzzled. D.Disappointed.
解析:選A 推理判斷題。根據(jù)第四段后兩句可知,他認(rèn)為政府應(yīng)該首先為塑料工廠的工人找到新工作,然后禁止購物袋的生產(chǎn)。因此Nazeer Abbasi很擔(dān)心工人的生活。
4.Why does the author write this text?
A.To explain the causes of plastic pollution.
B.To offer tips about Chinese plastic production.
C.To share his own ideas about plastic recycling.
D.To introduce different bans on singleuse plastics.
解析:選D 寫作意圖題。通讀全文可知,第一段講述了“中國將加入越來越多的對一次性塑料制品采取嚴(yán)格措施的國家行列中”。接下來文章的第二、第四、第五段介紹了中國、巴基斯坦和歐洲的限塑措施。因此作者寫這篇文章的目的是介紹不同國家實施的對一次性塑料的禁令。