A
Zhang Zhixia is sitting in a black metal chair with her reading glasses on.She is back in class after leaving school almost five decades ago. The 62yearold former kindergarten teacher is all ears. She is determined not to be left behind by China's technology revolution and learning with great attention.
In Zhang's lifetime, China has become one of the world's largest economies, with a population that has, for a large part, experienced the rapid pace of technological change. There are already 890 million users of mobile phone payment apps across China, for example. In urban China, many people have gone almost completely cashless, at a faster pace than many more advanced economies. Everything from coffees to cars can be purchased with a simple tap on the mobile screen. But that has left some elderly people feeling left behind.
Every week, Zhang attends “cell phone classes” run by a volunteer group, See Young, in Panzhuang, in northwestern Beijing. “I'm so eager to learn,” Zhang says. “I signed up for the class immediately and came with my phone charged to its fullest.” While Zhang has made big progress in mastering her phone, she says she still pays her hospital bills with notes. “I'm so jealous of other people. They pay with a simple scan but I need to count my notes by hand one by one,” she says.
As urban life in China increasingly includes digital life, the way of living Zhang knew for decades — shopping in stores, queuing in banks — is fading fast. “The popularity of new digital tools has a great effect on the life of the elderly,” says Lu Jiehua, a professor at Peking University. Lu says that group is sometimes referred to as “digital refugees”. Lu says that while new technologies are trying make life more convenient for people it has made things harder for some older citizens.
語篇解讀:本文是一篇記敘文。中國科技的飛速發(fā)展,特別是手機(jī)支付的普及,讓人們的生活越來越便利,但是有些老人跟不上技術(shù)的發(fā)展,他們不會使用這便捷的支付方式,被稱為“數(shù)字難民”。為了改變這種現(xiàn)狀,有些老人開始了積極的學(xué)習(xí)。
1.Why is Zhang Zhixia back in class?
A.She is eager to read more books.
B.She intends to make more friends.
C.She wants to start her career again.
D.She desires to keep up with technology.
解析:選D 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段最后一句可知,她去學(xué)習(xí)就是為了讓自己跟上新科技的步伐。
2.What can we learn from Paragraph 2?
A.People living in cities like to pay in cash.
B.Digital life has a large number of disadvantages.
C.China has experienced big technological changes.
D.It is hard for older citizens to accept smart phones.
解析:選C 推理判斷題。根據(jù)第二段第一句可知,中國經(jīng)歷了科技的飛速發(fā)展。
3.What does Zhang think of digital payment?
A.Complex. B.Convenient.
C.Safe. D.Limited.
解析:選B 推理判斷題。根據(jù)第三段倒數(shù)第一、二句可知,她認(rèn)為電子支付很方便。