【A】
One day an ant was drinking at a small stream and fell in. She made desperate (拼死的) efforts to reach the side, but made no progress at all. The poor ant almost exhausted (精疲力竭的) was still bravely doing her best when a dove saw her. Moved with pity, the bird threw her a blade of grass, which supported her like a raft, and thus the ant reached the bank again. While she was resting and drying herself in the grass, she heard a man come near. He was walking along barefooted with a gun in his hand. As soon as he saw the dove, he wished to kill it. He would certainly have done so, but the ant bit him in the foot just as he raised his gun to fire. He stopped to see what had bit him, and the dove immediately flew away. It was an animal much weaker and smaller than herself that had saved her life.
1. The ant could not reach the side though _______.
A. she cried for help
B. she asked the dove to save her
C. she tried very hard
D. she could smell well
2. The dove saved the ant because _______.
A. she was the ant's friend
B. she took pity on the poor ant
C. the ant was almost exhausted
D. the ant had been struggled in the water for a long time
3. The ant succeeded in getting on the bank with the help of _______.
A. a leaf B. a piece of wood
C. a blade of grass D. a raft
4. Just as the man shot at the dove, _______.
A. the dove immediately flew away
B. the dove hid himself in the grass
C. the ant told the dove to leave at once
D. he felt something biting him in the foot
5. In writing the story, the writer wants to show _______.
A. how clever the ant was
B. how kind the dove was
C. how the ant and the dove helped each other
D. we often need help from others, therefore we should help others as much as we can
【答案】1. C 2. B 3. C 4. D 5. D
【解析】
【分析】本文是一篇記敘文。這篇寓言故事描寫了一只螞蟻快要淹死了,出于同情,一只鴿子救了它。后來獵人舉起槍,準(zhǔn)備射殺鴿子時(shí),螞蟻咬了他的腳,救了鴿子。這篇文章作者想要告訴我們,我們經(jīng)常需要?jiǎng)e人的幫助,所以我們也應(yīng)該幫助其他人。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)“The poor ant almost exhausted (精疲力竭的) was still bravely doing her best when a dove saw her.(可憐的螞蟻幾乎筋疲力盡了,當(dāng)一只鴿子看到她時(shí),她仍然勇敢地努力著)”可知,盡管螞蟻非常努力,但還是到不了岸邊。故選C。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)“Moved with pity, the bird threw her a blade of grass, which supported her like a raft, and thus the ant reached the bank again.(小鳥很感動(dòng),扔給螞蟻一根草,草就像木筏一樣支撐著螞蟻,于是螞蟻又回到了岸邊)”可知,鴿子救了螞蟻,因?yàn)樗榭蓱z的螞蟻,故選B。
【3題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)“Moved with pity, the bird threw her a blade of grass, which supported her like a raft, and thus the ant reached the bank again.(小鳥很感動(dòng),扔給螞蟻一根草,草就像木筏一樣支撐著螞蟻,于是螞蟻又回到了岸邊)”可知,螞蟻在一根草的幫助下成功到達(dá)了岸邊。故選C。
【4題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)“He would certainly have done so, but the ant bit him in the foot just as he raised his gun to fire.(他本來是要這么做的,但是就在他舉槍要開槍的時(shí)候,螞蟻咬了他的腳)”可知,正當(dāng)這個(gè)人舉起槍,準(zhǔn)備射殺鴿子時(shí),他感覺有什么東西咬了他的腳。故選D。
【5題詳解】
推理判斷題。通過閱讀文章,可知這篇文章作者想要告訴我們,我們經(jīng)常需要?jiǎng)e人的幫助,所以我們也應(yīng)該幫助其他人。故選D。