A
The Kimono, a Japanese garment, became popular during the Edo period, which lasted from 1603 to 1868. High-class samurai, who had traditionally made a name for themselves through combat, turned instead to bright, beautiful clothing to demonstrate their status.
The growing merchant class, who were of lower status, began to develop new kimono styles during the Edo period. These merchants showed off their growing wealth by wearing kimonos of distinctive patterns and materials. The upper classes responded with laws forbidding merchants from wearing certain colors and using materials such as silk. In response, the merchants used subtle details to add beauty to their kimonos.
Kimonos decreased in popularity. during the Meiji period (1868-1912) as the Japanese adopted Western clothing. Men were encouraged to wear Western styles during daily life and at official functions. During this time, the image of graceful women in kimonos came to represent a connection to traditional Japanese culture and values.
Today, the kimono is experiencing a revival. Japanese women of all ages are wearing these garments again. Here are some traditional rules for wearing a kimono:
● Kimonos are always worn with the left side of the garment covering the right side in front. It is considered bad luck to cover the left side of the garment with the right.
● Kimonos with wide sleeves that hang down below the knees are only worn by young, single women. These kimonos have bright, colorful patterns.
● A kimono is held in place by a wide, cloth belt, called an obi. Part of the obi is lied to make a bow. The obi must be worn so that the bow is centered on the woman' s back.
● On formal occasions, only white socks should be worn with a kimono. Colorful socks are best for casual get-togethers.
1. What is one purpose of this article?
A. To describe jewelry used to decorate kimonos.
B. To analyze the impact of kimonos on global fashion.
C. To explain the skills needed to tailor kimonos.
D. To trace the origin and development of kimonos.
2. What does the article imply about the upper classes during the Edo period?
A. They shared many details about kimonos with merchants.
B. They disapproved of merchants wearing unique kimonos.
C. They expressed their appreciation to kimono merchants.
D. They were still unaware that merchants liked kimonos.
3. What does the writer indicate about kimonos during the Meiji period?
A. They dominated the Japanese clothing market.
B. They were produced using new Japanese methods.
C. They fell out of favor among Japanese males.
D. They combined much bolder Japanese designs.
4. According to the article, what will happen if a woman wears the right side of her kimono over the left?
A. She'll feel honest. B. She'll receive praise.
C. She'll bring misfortune. D. She'll be more comfortable.
5. According to this article, who would most likely wear white socks with her kimono?
A. A bride attending her wedding. B. A lady arriving at a family picnic.
C. A young woman shopping with relatives. D. A teenager enjoying her birthday party.
【答案】1. D 2. B 3. C 4. C 5. A
【解析】
【分析】這是一篇說(shuō)明文。文章主要介紹了日本服飾——和服的起源,不同時(shí)期的一些發(fā)展演變以及一些穿著和服的傳統(tǒng)規(guī)則等。
【1題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第一段“The Kimono, a Japanese garment, became popular during the Edo period, which lasted from 1603 to 1868. High-class samurai, who had traditionally made a name for themselves through combat, turned instead to bright, beautiful clothing to demonstrate their status.(和服是一種日本服裝,在江戶(hù)時(shí)期(從1603年到1868年)開(kāi)始流行。傳統(tǒng)上通過(guò)戰(zhàn)斗成名的高級(jí)武士轉(zhuǎn)而穿上鮮艷、漂亮的衣服來(lái)顯示他們的地位)”結(jié)合文章主要介紹了日本服飾——和服的起源,不同時(shí)期的一些發(fā)展演變以及一些穿著和服的傳統(tǒng)規(guī)則等?赏浦,這篇文章的目的是追溯和服的起源和發(fā)展。故選D。
【2題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第二段中“The growing merchant class, who were of lower status, began to develop new kimono styles during the Edo period. These merchants showed off their growing wealth by wearing kimonos of distinctive patterns and materials. The upper classes responded with laws forbidding merchants from wearing certain colors and using materials such as silk.(在江戶(hù)時(shí)代,地位較低的商人階層開(kāi)始發(fā)展新的和服風(fēng)格。這些商人通過(guò)穿著具有獨(dú)特圖案和材料的和服來(lái)炫耀他們不斷增長(zhǎng)的財(cái)富。上層社會(huì)的回應(yīng)是頒布法律,禁止商人穿某些顏色的衣服和使用絲綢等材料)”可推知,江戶(hù)時(shí)代的上層階級(jí)不贊成商人穿獨(dú)特的和服。故選B。
【3題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第三段中“Kimonos decreased in popularity. during the Meiji period (1868-1912) as the Japanese adopted Western clothing. Men were encouraged to wear Western styles during daily life and at official functions.(和服的受歡迎程度下降了。在明治時(shí)期(1868-1912年),日本人采用西方服裝。男性被鼓勵(lì)在日常生活和官方場(chǎng)合穿西式服裝)”可推知,明治時(shí)期的和服在日本男性中不再受歡迎。故選C。
【4題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)倒數(shù)第四段“Kimonos are always worn with the left side of the garment covering the right side in front. It is considered bad luck to cover the left side of the garment with the right.(和服總是用衣服的左邊蓋住前面的右邊。右邊蓋住衣服的左邊被認(rèn)為是不吉利的)”可知,如果一個(gè)女人把和服右邊蓋住了左邊,她會(huì)帶來(lái)不幸。故選C。
【5題詳解】
推理判斷題。根據(jù)最后一段“● On formal occasions, only white socks should be worn with a kimono. Colorful socks are best for casual get-togethers.(●在正式場(chǎng)合,穿和服只能穿白襪子。色彩鮮艷的襪子最適合休閑聚會(huì))”可推知,A選項(xiàng)“參加婚禮的新娘” 最可能在穿和服時(shí)穿白襪子。故選A。