A

★ #ChefsChallenge!
Love cooking? Join famous chefs with this online challenge—cook, have fun and share your best healthy recipes!
When it comes to food, it’s difficult to match East Asia & Pacific in terms of variety and tastiness. From wontons to dumplings, from spicy fish to noodle soups, East Asia & Pacific’s amazing food culture is a central part of life for millions of people and indeed tourists from across the world.
However, changes in diet and lifestyle in recent years have sadly destroyed traditional food cultures, and the health of millions of people. Cheap “fast food” and unhealthy snacks that are high in sugar, salt and fat are now all too common but offer little nutrition.
★A new challenge
Today, there are more than 25 million of malnourished children living in the region, but the picture is changing. While the number of stunted (發(fā)育不良) children is slowly falling in many countries, overweight and obesity are growing, and at a much faster rate.
In many countries, three forms of malnutrition—undernutrition, hidden hunger and overweight-co-exist. A family may have an overweight mother and a stunted child. Or a child may be both stunted or too short and overweight. Unhealthy diets are a major cause of all forms of malnutrition.
★Join us!
One way to slow this tide is to reconnect families and young people with food. That’s why chefs from across the region are taking part in the #ChefsChallenge, asking you to show off your cooking skills. Get involved today by sharing your recipes with videos, photos or any other creative ways on social media using #ChefsChallenge and tagging UNICEF East Asia Pacific on Instagram, Twitter or Facebook.
1. What has badly affected the traditional food culture in East Asia & Pacific?
A. Western cooks’ arriving.
B. People’s turning to unhealthy food.
C. Tourists’ bringing new recipes.
D. Overweight children’s growing in number.
2. What can we infer about “a malnourished child”?
A. He is in a poor state of health.
B. He is shorter than other kids.
C. He has an overweight parent.
D. He prefers eating at home.
3. What is the purpose of “#ChefsChallenge”?
A. To introduce excellent Asian cooks online.
B. To help ordinary people challenge professional cooks.
C. To reconnect people with tasty and nutritious food.
D. To encourage family and friends to get together online.
【答案】1. B 2. A 3. C
【解析】
【分析】這是一篇應(yīng)用文。文章介紹了網(wǎng)絡(luò)的廚藝展示平臺#ChefsChallenge,號召大家在網(wǎng)絡(luò)上展示廚藝。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。由#ChefsChallenge!下的第三段“However, changes in diet and lifestyle in recent years have sadly destroyed traditional food cultures, and the health of millions of people. Cheap “fast food” and unhealthy snacks that are high in sugar, salt and fat are now all too common but offer little nutrition.”(然而,近年來飲食和生活方式的改變不幸地破壞了傳統(tǒng)飲食文化和數(shù)百萬人的健康。廉價的“快餐”和不健康的高糖、高鹽、高脂肪的零食現(xiàn)在都太普遍了,但它們提供的營養(yǎng)卻很少。)可知,是人們現(xiàn)在轉(zhuǎn)向不健康的食物(廉價的“快餐”和不健康的高糖、高鹽、高脂肪的零食)嚴(yán)重影響了東亞和太平洋地區(qū)的傳統(tǒng)飲食文化。故選B項。
【2題詳解】
推理判斷題。由★A new challenge下的第二段中的“In many countries, three forms of malnutrition—undernutrition, hidden hunger and overweight-co-exist.”(許多國家,三種形式的營養(yǎng)失調(diào)——營養(yǎng)不良、隱性饑餓和超重——并存。)可知,營養(yǎng)失調(diào)的兒童會面臨營養(yǎng)不良、隱性饑餓和超重,可得出營養(yǎng)失調(diào)的兒童身體不好。故選A項。
【3題詳解】
推理判斷題。由★Join us!下
“One way to slow this tide is to reconnect families and young people with food. That’s why chefs from across the region are taking part in the #ChefsChallenge, asking you to show off your cooking skills.”(減緩這一趨勢的一個方法是讓家庭和年輕人重新獲得食物。這就是為什么來自不同地區(qū)的廚師都要參加“廚師挑戰(zhàn)賽”,要求你展示自己的烹飪技巧。),結(jié)合上文關(guān)于不健康飲食的說明,可得出#ChefsChallenge是為了使人們重新獲得美味、營養(yǎng)的食物。故選C項。