A
The vast Caspian Sea, though sometimes classed as a lake, is the largest landlocked body of water in the world. The gateway between Europe and Asia, it is bordered by Iran to the south, Azerbaijan and Russia to the west and Turkmenistan to the east, while Kazakhsta’s Mangystau region lies to the northeast. Many visitors crowd to Caspian Sea every year to experience its beauty.
FISHING
Fishing is a popular pastime and important industry throughout the waters of the Caspian Sea. From the shores of Mangystau in Kazakhstan, it is possible to rent fishing boats or join fishing tours to spend a day fishing on the water.
SAILING
The Caspian Sea is filled with boats, ferries and ships. It is a popular way to travel from other major port cities such as Baku in Azerbaijan to Aktau, or down the mighty Volga Canal. Meanwhile, on a smaller scale, boats can be rented from Aktau for a day on the water.
WATERSPORTS
The beaches of Mangystau, lapped by the waters of the Caspian Sea, are the jumping off points for many popular water sports. In the summer months especially, visitors enjoy sunbathing and taking a refreshing dip, while more active holidaymakers can windsurf and parasail to their hearts’ delight.
1. How many countries are there circling around the Caspian sea?
A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.
2. What can you do if you want to fish on the Caspian Sea?
A. Buy your own boat. B. Employ a local fisher.
C. Rent a fishing boat. D. Buy fish on the boat.
3. What will you do if you are an adventurous person?
A. Go swimming. B. Go diving. C. Go sunbathing. D. Go windsurfing.
【答案】1. C 2. C 3. D
【解析】
【分析】這是一篇說明文。文章主要介紹了里海。由于它獨(dú)特的地理位置,每年大量游客去里海感受它的魅力。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。在文章第一段句子“It is bordered by Iran to the south, Azerbaijan and Russia to the west and Turkmenistan to the east, while Kazakhsta’s Mangystau region lies to the northeast.”中,提到了里海的周圍共有Iran、Azerbaijan、Russia、Turkmenistan和Kazakhsta五個(gè)國家?芍,總共有五個(gè)國家圍繞著里海。故選C項(xiàng)。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。由題干中的fish定位到文章第二段,由第二段中的句子“It is possible to rent fishing boats or join fishing tours to spend a day fishing on the water.”可知,在里海游客們可以租船或者參加釣魚旅游團(tuán)在水上釣魚度過一整天?芍绻阆朐诶锖a烎~,你要租一艘漁船。選項(xiàng)C“Rent a fishing boat租船”符合題意。故選C項(xiàng)。
【3題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。由文章最后一段句子“…while more active holidaymakers can windsurf and parasail to their hearts’ delight.”可知,更活躍的度假者可以選擇風(fēng)帆沖浪和滑翔傘來愉悅自己。可知如果你是個(gè)愛冒險(xiǎn)的人,你可以選擇風(fēng)帆沖浪。選項(xiàng)D“Go windsurfing.去沖浪”符合題意。故選D項(xiàng)。
【點(diǎn)睛】所謂細(xì)節(jié)題,是指原文提到了某事物、現(xiàn)象或理論,題干針對(duì)原文具體敘述本身發(fā)問。一般包括直接理解題可以在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why和how等提問。以上三個(gè)小題都是細(xì)節(jié)理解題。做這類題一般采用尋讀法,即先讀題,然后帶著問題快速閱讀短文,找出與問題有關(guān)的詞語或句子,再對(duì)相關(guān)部分進(jìn)行分析對(duì)比,找出答案。