A
There once was a master who went to India. In those times, people didn’t have the communications or airplanes or many kinds of transportation that we do now. So the master went to India on foot. He had never been to India before; perhaps he came from Persia. And when he got there, he saw a lot of fruit. In India they have plenty of fruit to sell, but much of it is expensive because they can’t grow much due to the water situation. So he saw one basket, a big basket of some very red, long fruit. And it was the cheapest in the shop, not expensive at all.
So he went up and asked, "How much per kilo?" And the shopkeeper said, "Two rupees." Two rupees in India is nothing; it’s like dirt. So he bought a whole kilogram of the fruit and started eating it. But after he ate some of it: Oh, my God! His eyes watered, his mouth watered and burned, his eyes were burning, his head was burning and his face became red. As he coughed and choked and gasped for breath, he jumped up and down, saying, "Ah! Ah! Ah!"
But he still continued to eat the fruit! Some people who were looking at him shook their heads and said, "You’re crazy, man. Those are chilies! You can’t eat so many; they’re not good for you! People use them as a condiment, but only a little bit to put into food for taste. You can’t just eat them by the handful like that; they’re not fruit!"
So the stupid master said: "No, I can’t stop! I paid money for them, and now I’ll eat them. It’s my money!"
And you think that master was stupid, right? Similarly, we sometimes do a lot of things like that. We invest money, time or effort in a relationship, business or job. And even though it’s been a long time, bitter experience tells us it won’t work, and we know there’s no more hope that things will change in the future —this we definitely know by intuition—we still continue just because we’ve invested money, time, effort and love into it. If so, we’re kaput in the brain. Just like the man who ate the chilies and suffered so much but couldn’t stop because he didn’t want to waste the money he’d paid.
So even if you’ve lost something, let it go and move on. That’s better than continuing to lose.
1. Which of the following is NOT the master’s reaction to eating the very red, long fruit?
A. His eyes and mouth watered and were burning.
B. His eyes, face and head caught a burning fire.
C. He coughed, choked and gaped for breath.
D. He jumped up and down, making loud noise.
2. Some passers-by’s attitude towards the master’s eating chilies is ______.
A. negative B. supportive C. enthusiastic D. favorable
3. What is the writer’s aim of writing this passage?
A. To amuse us with a funny story of a stubborn master.
B. To warn us not to eat too much chilli at one time.
C. To encourage us to cherish what we already have.
D. To teach us to let go of losses and be positive.
【答案】1. B 2. A 3. D
【解析】
【分析】本文是夾敘夾議文。這篇短文說(shuō)的是一位大師來(lái)到印度,他看到那里有很多水果,但是大多數(shù)都很貴。他找最便宜的買了一些,吃了起來(lái)。吃了這種水果,大師被辣的流淚,但是他還是繼續(xù)吃。通過(guò)這個(gè)故事作者告訴我們有時(shí)候我們會(huì)堅(jiān)持一些愚蠢的事,僅僅是因?yàn)槲覀優(yōu)榇烁冻隽隋X、時(shí)間或精力,但是這樣是不值得的,我們要學(xué)會(huì)適時(shí)放手。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段“His eyes watered, his mouth watered and burned, his eyes were burning, his head was burning and his face became red. As he coughed and choked and gasped for breath, he jumped up and down, saying," Ah! Ah! Ah!”(他的眼睛濕潤(rùn)了,他的嘴濕潤(rùn)了,他的眼睛灼熱,他的頭灼熱,他的臉通紅。他又咳又嗆,喘不過(guò)氣來(lái),一邊跳上跳下,一邊說(shuō):“。“。“。”)可知,A、C、D是正確的,他的眼睛、臉和頭并沒(méi)有都著了火。故選B項(xiàng)。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第三段“Some people who were looking at him shook their heads and said, "You’re crazy, man. Those are chilies! You can’t eat so many; they’re not good for you! ”(有些人看著他,搖著頭說(shuō):老兄,你瘋了!這些都是辣椒!你不能吃那么多;它們對(duì)你沒(méi)有好處)可知,一些路人對(duì)師傅吃辣椒
態(tài)度是否定的。故選A項(xiàng)。
【3題詳解】
推理判斷題,根據(jù)最后一段“So even if you've lost something, let it go and move on. That's better than continuing to lose”(所以,即使你失去了什么,也要放手,繼續(xù)前進(jìn),這總比繼續(xù)輸好)可知,作者寫這篇文章的目的是教我們放下失落,保持積極的心態(tài)。故選D項(xiàng)。