A
“The pen is more powerful than the sword(劍).” There have been many writers who used their pens to fight things that were wrong. Mrs Harriet Beecher Stowe was one of them.
She was born in the U.S.A. in 1811.One of her books not only made her famous but has been described as one that excited the world, and was helpful in causing a civil war and freeing the enslaved race. The civil war was the American Civil War of 1861, in which the Northern States fought the Southern States and finally won.
This book that shook the world was called Uncle Tom's Cabin. There was time when almost every English-speaking man, woman, and child has read this novel that did so much to stop slavery. Not many people read it today, but it is still very interesting. The book has shown us how a warm-hearted writer can arouse people's sympathies. The author herself had neither been to the Southern States nor been a slave. The Southern Americans were very angry at the book, which they said did not at all represent true state of affairs, but the Northern Americans were wildly excited over it and were so inspired by it that they were ready to go to war to set the slaves free.
1. According to the passage ________.
A. Uncle Tom's Cabin was not very interesting
B. every English-speaking person has read Uncle Tom's Cabin
C those who don't speak English cannot have read Uncle Tom's Cabin
D. the book Uncle Tom's Cabin did a great deal in the American Civil War
2. What do you learn about Mrs Harriet Beecher Stowe from the passage?
A. She had been living in the north of America before the Civil War broke out.
B. She encouraged the Northern Americans to go to war to set the slaves free.
C. She was better as writing as swinging (揮舞) a sword.
D. She had once been a slave.
3. Why could Mrs Harriet Beecher Stowe's book cause a civil war in America?
A. She wrote so well that Americans loved her very much.
B. She uncovered the terrible wrongs done to the slaves in the Southern States.
C. The Southern Americans hated the book while the Northern Americans like it.
D. The book had been read by many Americans.
4. What can we learn from the passage?
A. We needn't use weapons (武器) to fight things that are wrong.
B. A writer is more helpful in a war than a soldier.
C. We must understand the importance of literature and art.
D. No war can be won without such a book as Uncle Tom's Cabin.
5. What is the best title of this passage?
A. American civil war B. Uncle Tom’s Cabin
C. A war-arousing writer D. Pen, a fighting weapon
【答案】1. D 2. A 3. B 4. C 5. D
【解析】
【分析】本文是一篇說(shuō)明文。文章主要講述筆比劍更有力量,筆是一個(gè)戰(zhàn)斗的武器,用Harriet Beecher Stowe夫人的作品《湯姆叔叔的小屋》來(lái)說(shuō)明這一點(diǎn)。
【1題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第二段“One of her books not only made her famous but has been described as one that excited the world, and was helpful in causing a civil war and freeing the enslaved race.(她的一本書(shū)不僅使她出名,而且被描述為激動(dòng)世界,有助于引發(fā)內(nèi)戰(zhàn)和解放被奴役的種族。)”和第三段“This book that shook the world was called Uncle Tom's Cabin. There was time when almost every English-speaking man, woman, and child has read this novel that did so much to stop slavery.(這本震撼世界的書(shū)名叫《湯姆叔叔的小屋》。曾經(jīng)有一段時(shí)間,幾乎每個(gè)講英語(yǔ)的男人、女人和孩子都讀過(guò)這本小說(shuō),它為阻止奴隸制做出了巨大的貢獻(xiàn)。)”由此可推斷出《湯姆叔叔的小屋》對(duì)美國(guó)內(nèi)戰(zhàn)有很大的影響,故選D。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段“The author herself had neither been to the Southern States nor been a slave. (作者本人既沒(méi)有去過(guò)南方各州,也沒(méi)有當(dāng)過(guò)奴隸。)”由此可知,《湯姆叔叔的小屋》的作者在內(nèi)戰(zhàn)爆發(fā)之前一直居住在美國(guó)北方,故選A。
【3題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段“She was born in the U.S.A. in 1811.One of her books not only made her famous but has been described as one that excited the world, and was helpful in causing a civil war and freeing the enslaved race. The civil war was the American Civil War of 1861, in which the Northern States fought the Southern States and finally won.(她于1811年出生在美國(guó)。她的一本書(shū)不僅使她出名,而且被描述為激動(dòng)世界,有助于引發(fā)內(nèi)戰(zhàn)和解放被奴役的種族。美國(guó)內(nèi)戰(zhàn)是1861年的美國(guó)內(nèi)戰(zhàn),北方各州與南方各州交戰(zhàn)并最終取得勝利。)”以及第三段“The Southern Americans were very angry at the book, which they said did not at all represent true state of affairs, but the Northern Americans were wildly excited over it and were so inspired by it that they were ready to go to war to set the slaves free. (南方的美國(guó)人對(duì)這本書(shū)非常生氣,他們說(shuō)這本書(shū)根本不能代表當(dāng)時(shí)的真實(shí)情況,但北方的美國(guó)人對(duì)此非常興奮,他們受到了鼓舞,準(zhǔn)備發(fā)動(dòng)戰(zhàn)爭(zhēng)解放奴隸。)”由此可知,Harriet Beecher Stowe夫人的書(shū)揭露了對(duì)南方各州的奴隸所犯的錯(cuò)誤,故選B。
【4題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第一段“ “The pen is more powerful than the sword(劍).” There have been many writers who used their pens to fight things that were wrong. Mrs Harriet Beecher Stowe was one of them. (“筆比劍更有力量。”有許多作家用他們的筆來(lái)反抗錯(cuò)誤的東西。哈里特·比徹·斯托夫人就是其中之一。)”以及第三段“This book that shook the world was called Uncle Tom's Cabin. There was time when almost every English-speaking man, woman, and child has read this novel that did so much to stop slavery.(這本震撼世界的書(shū)名叫《湯姆叔叔的小屋》。曾經(jīng)有一段時(shí)間,幾乎每個(gè)講英語(yǔ)的男人、女人和孩子都讀過(guò)這本小說(shuō),它為阻止奴隸制做出了巨大的貢獻(xiàn)。)”由此可推斷,《湯姆叔叔的小屋》為阻止奴隸制做出了巨大的貢獻(xiàn),進(jìn)而揭示了文學(xué)作品的重要性。故選C。
【5題詳解】
主旨大意題。根據(jù)第一段“ ‘The pen is more powerful than the sword(劍).’There have been many writers who used their pens to fight things that were wrong. Mrs Harriet Beecher Stowe was one of them. (“筆比劍更有力量。”有許多作家用他們的筆來(lái)反抗錯(cuò)誤的東西。哈里特·比徹·斯托夫人就是其中之一。)”由此可知本文主要講述很多文學(xué)作品非常重要,有重大影響,并以Harriet Beecher Stowe夫人的《湯姆叔叔的小屋》為例說(shuō)明這本書(shū)對(duì)美國(guó)內(nèi)戰(zhàn)的影響,對(duì)阻止奴隸制作出重大的貢獻(xiàn),引出文章的主題“筆比劍更有力量,筆是一個(gè)戰(zhàn)斗的武器。D選項(xiàng)更適合做標(biāo)題,符合文章主題,故選D。