A
When you are about to go to a boarding school in England, there are many different questions that may come to mind. But once you look at them with some perspective, you will certainly feel easy. Here is a normal boarding day.
Early Morning:
Usually boarders get up around 7: 00 am and have around an hour to take a shower and put on their uniform before breakfast.
Lessons:
Classes start at 9: 00 am and every lesson lasts for 50 minutes. After two lessons, at 10: 40 am, you’ll have a short break. The next period of classes will include two more lessons.
Lunch:
Lunch is usually held around 12: 30 pm at the dining hall, where you’ll join your friends to enjoy a hot dish. After an hour of lunch, you’ll have three or four more lessons to attend.
Dinner:
At 5: 00 pm you will have finished your school lessons for the day. Most boarding schools in the UK offer their full boarders different kinds of hot meals to choose from.
Activities/ Sports:
All boarding schools in the UK provide many different kinds of activities for their boarders, such as football, swimming, golf or art.
Prep:
An important part of boarding school life is the supervised homework session known as “prep”. Although prep might sound stressful, it’s a great way for you to keep up with your studies.
Free time:
Once you are done with all your classes and activities, it’s time to relax.
Bedtime:
In most boarding schools, the lights go out around 10: 30 pm.
Being nervous just before you go to a boarding school is completely normal and understandable. Hopefully, being aware of the usual routine you’ll be following can help you. Once you are there, you will also see how exciting life in a boarding school in England can be.
1. What can help you keep up with your studies in the boarding school?
A. Doing activities. B. Having lessons.
C. Enjoying free time. D. Supervised homework sessions.
2. What do we know about boarding schools in England from the text?
A. Classes usually start at 8: 30 am.
B. Students can have a short break after four lessons.
C. They don’t give students any free time.
D. They turn off the lights around 10:30 pm.
3. What is the purpose of the text?
A. To help students know about boarders’ life.
B. To attract more students to boarding schools.
C. To introduce a new school life.
D. To advertise for boarding schools.
【答案】1. D 2. D 3. A
【解析】
【分析】這是一篇說(shuō)明文。主要是向準(zhǔn)備留學(xué)英國(guó)的學(xué)生介紹英國(guó)寄宿制學(xué)校的日常安排。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。由文章句子“An important part of boarding school life is the supervised homework session known as “prep”. Although prep might sound stressful, it’s a great way for you to keep up with your studies.”寄宿學(xué)校生活中一個(gè)重要的部分就是被稱為“prep”的有監(jiān)督的家庭作業(yè)。盡管準(zhǔn)備工作聽(tīng)起來(lái)很有壓力,但這是你跟上學(xué)習(xí)進(jìn)度的好方法。故選D項(xiàng)。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。由題干中的 lights 定位到文章倒數(shù)第二段,由第二段中的句子“In most boarding schools, the lights go out around 10: 30 pm. 在大多數(shù)寄宿制學(xué)校,晚上10:30熄燈。”可知,熄燈時(shí)間是十點(diǎn)半,“go out(燈)熄滅”是題干中“turn off”的同義詞。所以選項(xiàng)D符合題意。故選D項(xiàng)。
【3題詳解】
推理判斷題。由文章最后一句“Hopefully, being aware of the usual routine you’ll be following can help you. Once you are there, you will also see how exciting life in a boarding school in England can be. ”希望了解你將遵循的日常程序能對(duì)你有所幫助。一旦你到了那里,你也會(huì)看到在英國(guó)寄宿學(xué)校的生活是多么令人興奮”以及“ Early Morning,Lessons,Lunch,Activities/ Sports,Prep,Free time,Bedtime”的具體內(nèi)容判斷出本文的主要目的是是向準(zhǔn)備留學(xué)英國(guó)的學(xué)生介紹英國(guó)寄宿學(xué)校的日常安排。故選A項(xiàng)。
【點(diǎn)睛】所謂細(xì)節(jié)題,是指原文提到了某事物、現(xiàn)象或理論,題干針對(duì)原文具體敘述本身發(fā)問(wèn)。一般包括直接理解題可以在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why和how等提問(wèn)。以上三個(gè)小題都是細(xì)節(jié)理解題。做這類題一般采用尋讀法,即先讀題,然后帶著問(wèn)題快速閱讀短文,找出與問(wèn)題有關(guān)的詞語(yǔ)或句子,再對(duì)相關(guān)部分進(jìn)行分析對(duì)比,找出答案。