A
No human has set foot on the Moon since 1972. Now, after more than four decades of inactivity, interest in putting humans back on the Moon is finally heating up again. But who will get there first?
CHINA
On 14 December 2013, China successfully landed its Jade Rabbit rover(探測車)on the Moon. It is now working on its next exploration mission. Named Chang’e 4, the mission is scheduled to touch down in the Aitken Basin near the end of 2018. If successful, it will be the first landing on the Moon’s far side.
RUSSIA
Russia plans a manned Moon landing in 2030. It is currently working on a project whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon, exploring for resources such as minerals and water ice to be used to provide for a human outpost(前哨站).
INDIA
Following the success of its Chandrayaan-1 in 2008, India announced a follow-on mission. Chandrayaan-2 was meant to cooperate with Russia. But when the Russians failed to deliver the promised lander in 2013, India decided to go it alone. Chandrayaan-2 is about to be sent up in 2018.
U. S. A.
In December 2018, NASA plans to send up the Exploration Mission 1, an uncrewed test of their Orion astronaut capsule in which the craft will circle around the Moon before returning to Earth. All being well, a crewed capsule will follow in 2023. Should the mission prove a success, the astronauts will be the first humans to see the far side of the Moon with their own eyes since Apollo 17 in 1972.
1. What will China do in its next space mission?
A. Improve its Jade Rabbit rover.
B. Work with other countries.
C. Land Chang’e 4 on the Moon.
D. Explore the south pole of the Moon.
2. Why did India try to carry out its follow-on mission alone?
A. It couldn’t find a partner.
B. It didn’t get the lander as planned.
C. The Russians refused to work with India.
D. It planned to launch Chandrayaan-2 in advance.
3. Which country is interested in resources on the Moon?
A. Russia. B. China. C. India. D. U. S. A.
【答案】1. C 2. B 3. A
【解析】
【分析】本文是一篇說明文。文章主要介紹了中國、俄羅斯、印度和美國的登月計劃。
1題詳解】
細節(jié)理解題。根據(jù)文章第二段“Named Chang’e 4, the mission is scheduled to touch down in the Aitken Basin near the end of 2018.(這項任務(wù)名為嫦娥4號,計劃于2018年底前降落在月球Aitken Basin地區(qū)。)”可知,中國的下一步空間計劃是嫦娥四號登月。故選C項。
【2題詳解】
細節(jié)理解題。根據(jù)文章第四段“But when the Russians failed to deliver the promised lander in 2013, India decided to go it alone.(但當(dāng)俄羅斯未能在2013年提供承諾的登陸器時,印度決定單干。)”可知,由于俄羅斯沒能給印度提供著陸器,因此印度決定自己實施登月計劃。 故選B項。
【3題詳解】
推理判斷題。根據(jù)文章第三段“It is currently working on a project whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon, exploring for resources such as minerals and water ice to be used to provide for a human outpost.(目前,它正在進行一個項目,其想法是,登陸器將探索月球的南極,探索礦產(chǎn)和水冰等資源,以供人類前哨站使用)”可知,當(dāng)前俄羅斯正啟動一項工程, 其思路是登陸器將探索月球的南極的資源,即俄羅斯對月球上的資源非常感興趣。故選A項。