A
Recently, an unhappy event has happened in a kindergarten in Chongqing. Most primary schools suggest that parents should come along with their children to school and guard the school gates from 7:40 to 8:00 in the morning. Opinions on this problem are different from person to person.
Sun Zhenyao, 13, Jiangbei
Safety comes first. I don’t think it’s a big problem for parents. They just have to stay at the school gate for a little longer. Also, it’s very crowded around school gates in the morning. Traffic accidents can happen. Depending only on school guards is not enough. If parents can help, there will be fewer accidents.
Li Minyi, 14, Yubei
On weekdays, guarding schools and keeping students safe should be the schools’ responsibility – not the parents’. Also, the time during which they have to stand guard is usually about 7:40 to 8:00 am, the morning rush hour. Some parents might get caught in a traffic jam and be late for their work. I don’t think this task should fall on the parents.
Sun Run, 14, Beibei
This request is not just about children’s safety, but also supporting the school. It is a good way to improve relations between parents and schools. Secondly, parents can set a good example for their kids by working selflessly for their society.
Huang Xi, 15, Jiulongpo
Most of these parents are office workers. They have their own things to do. They hurry to go to work every morning. To meet this new request, some may have to ask for time off. This will affect their work performance.
1. The students who agree with the suggestion are_______.
A. Li Minyi, Sun Run
B. Huang Xi, Sun Zhenyao
C. Huang Xi, Li Minyi
D. Sun Zhenyao, Sun Run
2. According to the students, why should parents guard the school gates?
A. Guarding schools and keeping students safe should be the schools’ job.
B. It is a good example for kids to have a sense of responsibility.
C. Some parents can ask for time off to guard the school gates.
D. There are not enough school guards in the primary schools.
3. This article is most likely to be_________.
A. a newspaper interview
B. a police report
C. a short story
D. a textbook passage
【答案】1. D 2. B 3. A
【解析】
【分析】這是一篇新聞報道。文章報道了學(xué)生對家長是否應(yīng)該在早上帶孩子到學(xué)校的時候,守好校門的不同看法。
【1題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第二段“Depending only on school guards is not enough. If parents can help, there will be fewer accidents.(僅僅依靠學(xué)校保安是不夠的。如果父母能幫忙,事故就會少一些)”可推知,Sun Zhenyao同意這個建議;第四段“This request is not just about children’s safety, but also supporting the school. It is a good way to improve relations between parents and schools. Secondly, parents can set a good example for their kids by working selflessly for their society.(這個要求不僅僅是為了孩子們的安全,也是為了支持學(xué)校。這是改善家長和學(xué)校關(guān)系的好方法。其次,父母可以為他們的孩子樹立一個好榜樣,無私地為他們的社會工作)”可推知,Sun Run同意這個建議。故選D項。
【2題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第四段“Secondly, parents can set a good example for their kids by working selflessly for their society.(其次,父母可以為他們的孩子樹立一個好榜樣,無私地為他們的社會工作)”可知,父母這樣做可以給孩子樹立責(zé)任感的好榜樣。故選B項。
【3題詳解】
推理判斷題。根據(jù)第一段“Recently, an unhappy event has happened in a kindergarten in Chongqing. Most primary schools suggest that parents should come along with their children to school and guard the school gates from 7:40 to 8:00 in the morning. Opinions on this problem are different from person to person.(最近,重慶一所幼兒園發(fā)生了一起不愉快的事件。大多數(shù)小學(xué)建議家長在早上7:40到8:00帶孩子到學(xué)校,守好校門。對這個問題的看法因人而異)”可知,文章講述的是學(xué)生對家長是否應(yīng)該在早上帶孩子到學(xué)校的時候,守好校門的不同看法,這是一篇新聞采訪。故選A項。