Ⅰ.完形填空
(2020·膠東示范校階段聯(lián)考)It started out as an ordinary day. I was shopping when it 1 me that I had promised to do a reading challenge. With this in mind, I picked a 2 by Rachel Hollis and went home.
Shortly after I sat down reading, my dog started barking. 3 , I threw the book down onto the cushion to 4 the dog. When I returned, I found a(n) 5 5-dollar bill on the floor. Assuming it flew out of the book, I glanced through pages in the 6 of finding a clue. I then found a note between the chapters. It 7 , “To the person who buys this book: I'm having a hard day. Maybe I could 8 someone else's with this little gift... ”
I thought it was someone really 9 that shifted the energy on such a bad day to 10 someone else's. If I was having 11 days, I'd just want to settle back eating an ice cream! I then shared the sweet gesture on a website, which received thousands of likes. Now I am 12 with responses from people who have been 13 to pay the good deed forward. I hope the countless new stories will 14 the author of the note, so that she could know the 15 of her simple kindness.
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文。作者買回家一本書,意外發(fā)現(xiàn)里面夾著一張鈔票和便條,原來是一個(gè)陌生人在自己不如意的一天給別人準(zhǔn)備的禮物。作者將這一善舉上傳到網(wǎng)上后,引發(fā)了一連串的善行。
1. A.worried B.reminded
C.hit D.shocked
解析:結(jié)合語境和下文中的with this in mind可知,作者正在購物時(shí),突然想起自己曾承諾要進(jìn)行一項(xiàng)閱讀挑戰(zhàn)。hit sb.表示“使某人突然想起”。
答案:C
2. A.list B.note
C.record D.work
解析:想到了這件事,作者挑選了一本Rachel Hollis的書,然后回家了。work“著作,(藝術(shù))作品”。
答案:D
3. A.Eventually B.Consequently
C.Gradually D.Suddenly
解析:作者剛坐下看了一會(huì)兒書,她的狗就開始叫了起來,因此她把書扔到墊子上,去查看原因。根據(jù)語境可知,空處前后之間是因果關(guān)系,所以此處用副詞consequently“結(jié)果,因此,所以”。
答案:B
4. A.check on B.bring in
C.hold up D.find out
解析:參見上題解析。check on“核實(shí),檢查(是否一切正常)”;bring in“推行;引入”;hold up“攙扶;支撐”;find out“弄清;發(fā)現(xiàn)”。
答案:A
5. A.moving B.amusing
C.confusing D.satisfying
解析:作者發(fā)現(xiàn)在地上莫名其妙地多了一張5美元的鈔票,感到很迷惑。confusing“令人困惑的”。
答案:C
6. A.expectation B.form
C.direction D.process
解析:作者認(rèn)為錢是從書中飛出來的,于是翻閱書頁,希望能找到線索。in the expectation of“希望……,期待……”;in the form of“以……形式”;in the direction of“朝……方向”;in the process of“在……的過程中”。
答案:A
7. A.writes B.reads
C.shows D.means
解析:作者發(fā)現(xiàn)了一張夾在書中的便條,上面寫著一些內(nèi)容。read“(指示牌、信上等)寫著”。
答案:B
8. A.observe B.memorize
C.lengthen D.brighten
解析:此處表示“我這一天過得不好,也許我可以用這個(gè)小禮物使別人有愉悅的一天”。brighten“使更開心,使更有趣”。
答案:D
9. A.creative B.elegant
C.energetic D.special
解析:根據(jù)上文的內(nèi)容以及下文作者拿自己與寫便條的人作對(duì)比“If I was having...settle back eating an ice cream!”可知,寫便條的人某一天的日子過得很艱難,但卻轉(zhuǎn)移精力去改善別人的一天,作者認(rèn)為這樣的人很特別。special“特殊的,特別的”。
答案:D
10. A.praising B.improving
C.understanding D.noticing
解析:結(jié)合語境以及上文提到的with this little gift可知,寫便條的人想改善別人的一天。improve“改善”。
答案:B
11. A.busy B.pleasant
C.tough D.boring
解析:上文中的“I'm having a hard day” “on such a bad day”暗示了此處是作者拿自己與寫便條的人作對(duì)比。tough“艱苦的,艱難的”。
答案:C
12. A.flooded B.associated
C.faced D.provided
解析:作者現(xiàn)在收到了很多人的回復(fù)。be flooded with sth.“大量收到某物”。
答案:A
13. A.interested B.inspired
C.recommended D.urged
解析:他們被這一善舉鼓舞(inspired),都以實(shí)際行動(dòng)把這種善行傳遞下去。interest“使感興趣,使關(guān)注”;recommend“建議”;urge“催促,力勸”。
答案:B
14. A.change B.help
C.connect D.reach
解析:根據(jù)下文中的“so that she could know”可知,作者希望這些新的故事最終能傳到寫便條的人那里。reach“得知(信息)”。
答案:D
15. A.purpose B.spread
C.impact D.reputation
解析:作者希望寫便條的人能了解到自己的善舉所帶來的影響。impact“影響”。
答案:C