(2020·煙臺(tái)第一次診斷)My twin sister, Dawn, born with cerebral palsy (腦癱) , has to wear braces (背帶) on her legs and walk with the help of a stick, often causing people to 1 and point.
As Dawn was the only “different” child in our neighborhood, we were constantly picked on. We never had any friends because of her condition. I began to 2 Dawn and was embarrassed to be seen with her. So I did everything to get her into trouble to 3 her being born mentally and physically disabled.
When I turned twelve, my mother was so displeased with my behavior. She figured I was 4 enough to know better. One day she threw me in my bedroom and gave me a thick yellow book. What I saw in that book 5 the way I viewed my disabled sister.
There were many baby 6 of Dawn and me dressed alike, the only 7 : I looked small and peaceful while Dawn was hooked up to tubes and needles and machines. If you looked closely, you could see the 8 in her eyes though she was always smiling. One picture stood out: we were 9 each other. The words below read, “I'm so happy to have a twin sister, Netti. The doctors make me cry. She makes me 10 .” Looking back, I realized how 11 I had been! I had never put myself in Dawn's shoes! Feeling 12 , I cried myself to sleep.
Later, when Dawn came to wake me up for dinner, I kissed her and hugged her 13 like in the picture.
From then on, I was Dawn's 14 . No one was going to hurt her for any reason. We are 15 . I am the other half of her and she is my world.
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文,講述了作者對(duì)腦癱的雙胞胎姐姐態(tài)度的轉(zhuǎn)變。
1. A.complain B.wander
C.stare D.envy
解析:根據(jù)上下文推測(cè),作者的姐姐患有腦癱,需要借助拐杖行走,經(jīng)常會(huì)有人盯著她看(stare)并指指點(diǎn)點(diǎn)。
答案:C
2. A.hate B.pity
C.disturb D.warn
解析:根據(jù)上文可知,因?yàn)榻憬隳X癱,作者她們交不到任何朋友,所以作者開始討厭(hate)姐姐。
答案:A
3. A.put up with B.make use of
C.keep track of D.get back at
解析:因?yàn)樽髡哂憛捊憬?/span>,所以她竭盡所能地去報(bào)復(fù)姐姐。get back at sb.“向某人報(bào)復(fù)”符合語境。put up with“容忍,忍受”;make use of“利用”;keep track of“與……保持聯(lián)系”。
答案:D
4. A.patient B.old
C.clever D.confident
解析:當(dāng)作者十二歲時(shí),媽媽對(duì)其行為非常不滿,她認(rèn)為作者年齡足夠大,能知道是非。故選old。
答案:B
5. A.formed B.changed
C.explained D.confirmed
解析:由上下文可知,媽媽給作者的那本厚厚的書飽含姐姐的深情,從而改變了作者對(duì)殘疾姐姐的看法。
答案:B
6. A.pictures B.clothes
C.toys D.stories
解析:由下文中的“One picture stood out”可知,選A。
答案:A
7. A.problem B.spotlight
C.similarity D.difference
解析:由下文給出的對(duì)比可知,作者和姐姐唯一不同之處 (difference)是:作者看起來很小且安靜,而姐姐被接上了管子、針管和醫(yī)療機(jī)器。
答案:D
8. A.courage B.disappointment
C.pain D.concern
解析:由后面的轉(zhuǎn)折(雖然她總是微笑)可推知,你仔細(xì)看的話可以看出她眼中的痛苦(pain)。因?yàn)榻憬阏谥委?/span>,所以會(huì)疼痛。
答案:C
9. A.hugging B.supporting
C.comforting D.praising
解析:根據(jù)下文中的“hugged her 13 like in the picture”可知選A。
答案:A
10. A.improve B.think
C.laugh D.survive
解析:由語境可知,空處與cry對(duì)應(yīng),故選C。
答案:C
11. A.rude B.selfish
C.responsible D.innocent
解析:回首過去作者對(duì)姐姐的種種不好,作者意識(shí)到自己是多么自私。下文的“I had never put myself in Dawn's shoes!”也是提示。selfish“自私的”。
答案:B
12. A.helpless B.unhappy
C.desperate D.ashamed
解析:作者此時(shí)幡然悔悟,此前對(duì)姐姐太無情,所以感到非常羞愧 (ashamed)。
答案:D
13. A.politely B.seriously
C.tightly D.purposely
解析:作者親吻了姐姐并且像照片里一樣緊緊地?fù)肀Я私憬恪?span lang="EN-US">
答案:C
14. A.protector B.assistant
C.educator D.consultant
解析:由下文作者提到的不讓任何人以任何理由去傷害姐姐可知,作者成了姐姐的保護(hù)人(protector)。
答案:A
15. A.irreplaceable B.undefeatable
C.unimaginable D.inseparable
解析:由下文提到的作者是姐姐的另一半,姐姐是作者的世界可知,作者和姐姐是不可分離的(inseparable)。
答案:D