A
Whether in the home or the workplace, social robots are going to become a lot more common in the next few years. Social robots are about to bring technology to the everyday world in a more humanized way, said Cynthia Breazeal, chief scientist at the robot company Jibo.
While household robots today do the normal housework, social robots will be much more like companions than mere tools. For example, these robots will be able to distinguish when someone is happy or sad. This allows them to respond more appropriately to the user.
The Jibo robot, arranged to ship later this year, is designed to be a personalized assistant. You can talk to the robot, ask it questions, and make requests for it to perform different tasks. The robot doesn't just deliver general answers to questions; it responds based on what it learns about each individual in the household. It can do things such as reminding an elderly family member to take medicine or taking family photos.
Social robots are not just finding their way into the home. They have potential applications in everything from education to health care and are already finding their way into some of these spaces.
Fellow robots is one company bringing social robots to the market. The company's “Oshbot” robot is built to assist customers in a store, which can help the customers find items and help guide them to the product's location in the store. It can also speak different languages and make recommendations for different items based on what the customer is shopping for.
The more interaction the robot has with humans, the more it learns. But Oshbot, like other social robots, is not intended to replace workers, but to work alongside other employees. “We have technologies to train social robots to do things not for us, but with us,”said Breazeal.
【語篇解讀】 本文是一篇說明文。主要介紹了社交機(jī)器人的一些情況。社交機(jī)器人在接下來的幾年內(nèi)將會(huì)越來越普遍,社交機(jī)器人與家用機(jī)器人的區(qū)別在于它可以與人面對(duì)面交流,可以應(yīng)用于教育、醫(yī)療保健等領(lǐng)域。
1.How are social robots different from household robots?
A.They can control their emotions.
B.They are more like humans.
C.They do the normal housework.
D.They respond to users more slowly.
【解析】 推理判斷題。根據(jù)第一段第二句可以得知,B項(xiàng)所述“它們看起來更像人類”符合題干要求。文中提到它們能識(shí)別人類的情緒,而沒有提到“它們能夠控制自己的情緒”,故A項(xiàng)所述錯(cuò)誤;C項(xiàng)“它們能做常規(guī)的家務(wù)”是描述家用機(jī)器人的,不符合題干要求;文中第二段末句提到...respond more appropriately to the user.即這種機(jī)器人在回應(yīng)使用者時(shí)會(huì)更貼切,而不是“更慢”,D項(xiàng)所述錯(cuò)誤。
【答案】 B
2.What can a Jibo robot do according to Paragraph 3?
A.Communicate with you and perform operations.
B.Answer your questions and make requests.
C.Take your family pictures and deliver milk.
D.Obey your orders and remind you to take pills.
【解析】 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段的第三句及末句可知,Jibo機(jī)器人在服從人們的指令的同時(shí)也能提醒人們按時(shí)吃藥,D項(xiàng)所述符合題干要求。A項(xiàng)中的“做手術(shù)”在文中未涉及;文中第三段第三句話提到機(jī)器人可以回答我們的問題,但沒有提到它可以向我們提出請(qǐng)求,故B項(xiàng)所述錯(cuò)誤;C項(xiàng)中的“送牛奶”在文中未涉及。
【答案】 D
3.What can Oshbot work as?
A.A language teacher.
B.A tour guide.
C.A shop assistant.
D.A private nurse.
【解析】 推理判斷題。根據(jù)文中第五段的第二句話可知,Oshbot機(jī)器人被應(yīng)用于商店以服務(wù)顧客,故C項(xiàng)“商店?duì)I業(yè)員”符合題干要求。A項(xiàng)“語言學(xué)老師”、B項(xiàng)“導(dǎo)游”與D項(xiàng)“私人保姆”均為干擾項(xiàng)。
【答案】 C
4.We can learn from the last paragraph that social robots will .
A.train employees
B.be our workmates
C.improve technologies
D.take the place of workers
【解析】 推理判斷題。根據(jù)末段中的第二句話...but to work alongside other employees.可知,社交機(jī)器人將會(huì)成為我們的同事,B項(xiàng)所述正確。A項(xiàng)“培訓(xùn)員工”、C項(xiàng)“改進(jìn)科技”與D項(xiàng)“取代工人”均不符合原文意思。
【答案】 B