A
During the past Spring Festival,many children may have received red packets from their families.But Xing Pu,a 40yearold economist,is asking the government to give red packets to every Chinese citizen.
Xing suggested the government give out 1,000 yuan to each Chinese since the government income has increased rapidly in recent years.He said his suggestion would allow everyone to directly enjoy the fruits of the country's economic success,help the lowerincome groups deal with rising prices and increase consumption(消費(fèi))around the country.
Recent years have seen the government carry out a series of propoor(扶貧)and prorural(惠農(nóng))policies,including increasing spending on public healthcare and calling off the agricultural tax.But the lowerincome group still needs more help while being hit hard by an 11year high in prices and recent snowstorms.
Xing said while making the draft,he has borrowed many ideas from practices in countries like the United States and Singapore.Earlier this year,the governments of the two nations offered cash handouts(救濟(jì))to their citizens as the result of a surplus in government income.As for in China,“We can even encourage the rich to donate their 1,000 yuan red packet to the poor,” said Xing.
Although Xing's suggestion has gained wide support among ordinary Chinese on the Internet,many other economists criticized it as unpractical.Even Xing himself admitted he made the suggestion without any careful calculation.But they agreed with Xing's point that the growing economic pie should be shared among the people.
“To better use the increase of money,handing out money is not a solution that holds good for all time.It could be better to improve the public service or cut the price of energy use in daily life,” said Qiao Xinsheng,an economic professor.
【語(yǔ)篇解讀】 春節(jié)期間孩子會(huì)得到家人給的紅包但40歲的經(jīng)濟(jì)學(xué)家邢普也要求政府發(fā)給農(nóng)民紅包,從而引起了廣泛的討論。
1.Xing Pu suggested that the government give out 1,000 yuan to each Chinese because .
A.the poor should get help from the rich
B.the government should help the rich
C.the growing economic pie should be shared among the people
D.the government doesn't know how to use the money
【解析】 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段提到“He said his suggestion would allow everyone to directly enjoy the fruits of the country's economic success,help the lowerincome groups deal with rising prices and increase consumption(消費(fèi))around the country”.他說(shuō)他的建議能夠讓大家享受到國(guó)家經(jīng)濟(jì)成功的果實(shí),故選C項(xiàng)。
【答案】 C
2.What has the government done to help the lowerincome group?
A.Spending less on public health care.
B.Increasing the agricultural tax.
C.Handing out money to every Chinese.
D.Carrying out propoor policies.
【解析】 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段提到“Recent years have seen the government carry out a series of propoor(扶貧)and prorural(惠農(nóng))policies,including increasing spending on public healthcare and calling off the agricultural tax.”政府推出一系列的扶貧和惠農(nóng)政策包括增加公共福利投入,減少農(nóng)業(yè)稅,故選D項(xiàng)。
【答案】 D
3.According to some experts,what is better than giving out money?
A.Supplying food to everyone every day.
B.Cutting the price of energy use in daily life.
C.Controlling the rising of prices.
D.Increasing the government income.
【解析】 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)最后一段提到“It could be better to improve the public service or cut the price of energy use in daily life”,提高公共服務(wù)或減少日常生活中的能源價(jià)格,故選B項(xiàng)。
【答案】 B
4.Xing Pu's ideas of giving red packets to every Chinese citizen mainly came from .
A.children receiving red packets from their families
B.the US and Singapore governments offering cash handouts to their citizens
C.the government's increasing spending on public health care
D.the rising prices in the country
【解析】 細(xì)節(jié)推斷題。根據(jù)第四段提到“Xing said while making the draft,he has borrowed many ideas from practices in countries like the United States and Singapore”邢普說(shuō),在起草這個(gè)建議的時(shí)候,他借鑒像美國(guó)和新加坡這些國(guó)家的想法,故選B項(xiàng)。
【答案】 B