A
I was stopped at a red light only a mile or so from my goal of my brother's house.We were planning to drive down together to North Carolina to be with my father who was badly ill.
As I waited at the stoplight experiencing this forced slowdown,I noticed Sharper's Florist over to the left.It was the same place where I had experienced many things—floods of memories went through my mind as the light seemed a blessing.I noticed the wine store straight ahead where my father and I had been many times before,picking out the beer of the week.We both liked German beer.
The light finally became green and I made my left turn and drove through the poor,section of our hometown.I remembered how each Thanksgiving my family would be together.I also remembered how my father would take some time out of each Thanksgiving to make sure there was no one hungry in the neighborhoods surrounding where we lived.I can remember as a young boy going with him to deliver some food.I was scared.I had never been into this part of town this deeply before.
My father seemed unfazed(泰然自若的)and went about his business.The people we went to help seemed to know him and gratefully accepted what he came to offer.My father seemed able to give away the food in a way that honored those he was giving to.This was not an arrogant act.He would stop at each place and talk a little,which I can remember totally pissing me off(厭煩).I wanted to get the hell out of there.My father wanted to be sure everyone had food.If there were people he found who didn't have food,he would take time to go back and get more.That's the kind of man he was.
【語(yǔ)篇解讀】 本文是一篇記敘文。作者主要回憶了病重的父親在年輕時(shí)所做的善事:在感恩節(jié)幫助窮人。
1.When the father was ill,he .
A.lived in North Carolina
B.gave away food to the poor
C.came to help the poor in his hometown
D.stayed at the home of the author's brother
【解析】 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段的第二句“We were planning to drive down together to North Carolina to be with my father who was badly ill.”可知,作者父親病重時(shí)住在North Carolina。
【答案】 A
2.The author mentions the wine store to tell us .
A.the same taste as his father
B.the life in his childhood
C.the experience with his father
D.the birthplace of his father
【解析】 推理判斷題。根據(jù)第二段的第二句“It was the same place where I had experienced many things—floods of memories went through my mind as the light seemed a blessing.”可推知,附近的售酒商店喚起了作者對(duì)與父親在一起的時(shí)光的回憶。
【答案】 C
3.The author was afraid of giving away food to the poor probably because .
A.his father didn't stay with him then
B.his father didn't take good care of him
C.he was unfamiliar with the surroundings
D.he had never met so many poor people
【解析】 推理判斷題。根據(jù)第三段的最后一句“I had never been into this part of town this deeply before.”可推知,作者之所以害怕是因?yàn)閺膩?lái)沒有去過,對(duì)這個(gè)地方不熟悉。
【答案】 C
4.The underlined word“arrogant”in the last paragraph probably means“ ”.
A.angry B.proud
C.careless D.wild
【解析】 詞義猜測(cè)題。根據(jù)最后一段的第三句“My father seemed able to give away the food in a way that honored those he was giving to.”和第五句中的“He would stop at each place and talk a little”可推知,作者的父親在幫助窮人時(shí)很謙遜,尊重那些被施舍的人,而不是傲慢的。
【答案】 B