A
A friend is better than money.A friend is worse than poison in some cases.The two sentences above have opposite meanings and seem to be unreasonable,but they can be explained as follows:the first refers to all good friends who drive us towards good while the second all bad ones who lead us into bad ways.
My ideal(理想的) friend is of course a good friend whose goodness is shown below—he has no bad habits,such as smoking and drinking.He lives in frugality(節(jié)儉).He studies hard so as not to waste his golden time.At home he honors his parents and loves his brothers;at school he respects his teachers and shares the feelings of his classmates.He treats those truly who are true to him.In a word,he has all the good characteristics(特征) that I don't have.I can follow him as a model.With his help I can be free from all difficulties.
Indeed,if I have such a person as my friend,I shall never fear difficulty and I shall never know the existence of the word “failure”.
【語篇解讀】 好朋友比金錢更重要,而壞朋友卻比毒藥更糟糕,那么我們理想的朋友應(yīng)該是什么樣的呢?本篇文章的作者給出了自己的觀點。
1.This passage mainly tells us ________.
A.how to make friends with others
B.how to help friends
C.what kind of person the writer's friend is
D.what kind of person we should make friends with
D [主旨大意題。通讀全文可知,本篇文章主要講的是我們應(yīng)該與什么樣的人做朋友,故選D。]
2.According to the writer,an ideal friend refers to ________.
A.a friend without bad habits
B.a famous man
C.a perfect man
D.a respectable man
C [細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段可知,作者認(rèn)為理想的朋友指的是沒有壞習(xí)慣,生活節(jié)儉,學(xué)習(xí)用功,不浪費黃金時間的人,故C項最符合題意。]
3.What can we learn from the passage?
A.The writer and his ideal friend have a lot to learn from each other.
B.The writer has a lot to learn from his ideal friend.
C.The writer's ideal friend has a lot to learn from him.
D.The writer has only a little to learn from his ideal friend.
B [推理判斷題。根據(jù)第二段倒數(shù)第二句“I can follow him as a model.”可知作者有許多向理想中的朋友學(xué)習(xí)的地方,故選B。]
4.From the second paragraph,we can infer the writer is sure that ________.
A.friendship means a great deal to him
B.nothing can be done without friends
C.he who does not smoke or drink must be a good friend
D.good friends should always help each other
A [推理判斷題。根據(jù)第二段可知作者認(rèn)為理想中的朋友應(yīng)該有許多作者沒有的好品質(zhì),作者可以向他學(xué)習(xí),在他的幫助下作者可以免受所有的困難,因此對作者來說,友誼意味著很多。故A項符合題意。]