A
When a disaster happens, you might find yourself without water, gas or electricity. You might also need to leave your home right away. So you are supposed to plan for such bad situations. Here are some suggestions.
●Have a family meeting. Plan a way to get your family members together after the disaster. Choose two places for everyone to go to if it isn’t safe to return home. The first meeting place should be near your house. You can go there in an emergency like a fire. The second should be outside your neighborhood.
●Choose a person outside your area to help. It is easier to communicate over a long-distance call than a local one. The person can help your family members get in touch with each other.
●Get a family disaster kit(應(yīng)急包)ready. It should include the things your family needs. It can help you survive at least for three days with bread, water, medicine and things like that. Put them in a bag so that you can carry it if you leave in a hurry. Do remember that different people have different needs.
●Practise your emergency plan. Update it as often as possible. You may not be able to stop any disasters, but with a little planning you can help yourself and your family survive.
1. How many suggestions are given in the passage?
A. Three. B. Four.
C. Five. D. Six.
2. The purpose of choosing a person outside our area is to _____.
A. send food to our family
B. find us a safe place
C. choose two places for us to go to
D. help our family get in touch
3. A family disaster kit can help us to _______.
A. survive B. communicate
C. stop disasters D. return home
4. What does the passage mainly talk about?
A. Leaving home safely. B. Taking an adventure trip.
C. Planning for disasters. D. Having a family meeting.
【答案】1. B 2. D 3. A 4. C
【解析】
本文是說明文,文章關(guān)于“當(dāng)災(zāi)難來臨時(shí)如何應(yīng)對”提出了一些建議。
【1題詳解】
細(xì)節(jié)理解題,文章第2~5段每一小段都提出一個(gè)關(guān)于“當(dāng)出現(xiàn)災(zāi)難時(shí),該如何應(yīng)對”的建議,一共提出4條建議:召開一個(gè)家庭會議;選擇一個(gè)區(qū)域以外的人幫助家人取得聯(lián)系;準(zhǔn)備一個(gè)家庭災(zāi)難應(yīng)急包;演練緊急計(jì)劃。故選B項(xiàng)。
【2題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段“The person can help your family members get in touch with each other”可知,選擇一個(gè)在你的區(qū)域之外的人是為了幫助你的家人互相聯(lián)系。故選D項(xiàng)。
【3題詳解】
細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第四段“It can help you survive at least for three days with bread, water, medicine and things like that” 可知,家庭災(zāi)難應(yīng)急包可以幫助你在缺少面包、水、藥物和諸如此類的東西的時(shí)候至少生存三天。故選A項(xiàng)。
【4題詳解】
主旨大意題。根據(jù)第一段的So you are supposed to plan for such bad situations. Here are some suggestions.可知,本文是關(guān)于“當(dāng)災(zāi)難來臨時(shí)如何應(yīng)對”提出的一些建議,即如何為災(zāi)難來臨作準(zhǔn)備。故選C項(xiàng)。